Februar 2007

Slovenija in društvo NGS

Slovenci so se v National Geographicu vse tja do devetdesetih let po večini pojavljali v člankih o večnacionalnih državnih tvorbah, v katerih so živeli. Prvi fotografi ji z ozemlja današnje Slovenije sta se pojavili zelo zgodaj, leta 1908 – le dve leti potem, ko je National Geographic na svojih straneh začel objavljati fotografije. Sliki sta sicer prikazovali soline v okolici Kopra, podpis pod njima pa je zatrjeval, da sta bili posneti pri kraju Capodistria v Avstriji; o ljudeh, ki so tam živeli, ni bilo kaj dosti besed, izšli pa sta v članku, ki je govoril o hrvaški obali.

Slovenci so bili v National Geographicu prvič omenjeni precej površno, in to v prispevku “Plemena Evrope” (NGM, decembra 1918); opisali so nas kot prijazno, eksotično in – zanimivo – precej kozmopolitsko ljudstvo, drugačno od svojih slovanskih sosedov.

Roko na srce, opis zveni skoraj tako kot opis kakega eksotičnega plemena v porečju Amazonke: “Glede navad in učinkovitosti se Slovenci močno razlikujejo od Hrvatov in Slavoncev, svojih najbližjih sorodnikov. Od nekdaj se poročajo z Nemci, Madžari in Italijani in se do pred kratkim niso vznemirjali zaradi etničnih razlik. So marljivi, krotki in niso nagnjeni k uporništvu ali nezadovoljstvu. Morda so jih Avstrijci prav zato obravnavali popustljiveje kakor vse druge podložne Slovane.”