Proizvodnja goriva iz kulturnih rastlin bi bila lahko koristna za naš planet – a najprej bo treba počakati na še kakšno revolucionarno odkritje.

Ko se je Dario Franchitti na letošnji dirki Indianapolis 500 zmagovito pripeljal čez ciljno črto v svojem elegantnem oranžno-črnem indyju s 670 konjskimi močmi, je odprl novo, drugačno poglavje v zgodovini športa.

Postal je prvi, ki je na tej sloviti ameriški avtomobilski dirki zmagal z avtomobilom na čisti etanol – visokooktanski koruzni alkohol, bister kot žganje.

Odločitev dirkačev na dirki v Indianapolisu, da se zopet zatečejo k dobri stari domači kapljici, je le eno izmed znamenj obnorelosti z biogorivi, domačimi nadomestki za bencin in dizelsko gorivo, ki jih pridobivajo iz poljščin, kot so koruza, soja in sladkorni trst. Zagovorniki biogoriv v ZDA pravijo, da bi lahko obnovljiva goriva oživila tamkajšnje zaspano podeželsko gospodarstvo, jih odrešila zapletene odvisnosti od Bližnjega vzhoda in – kar je najbolje – omogočila zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida (CO2), ki se v Ameriki še vedno nezadržno večajo.