Januar 2010

Trgovina z živalmi

Štirinajstega septembra 1998 je na mednarodnem letališču v Ciudadu de Méxicu iz letala družbe Japan Airlines na letu št. 12 izstopil Wong Keng Liang, droban Malezijec z očali. Oblečen je bil v obledele kavbojke, svetlomodro jakno in majico, na kateri je bila upodobljena bela legvanova glava. Pričakal ga je agent George Morrison, vodja elitne petčlanske tajne enote za posebne operacije pri ameriškem Uradu za ribe in divjad. Že nekaj sekund po pristanku so pripadniki mehiške zvezne policije Ansona (pod tem imenom poznajo Wonga trgovci z živalmi in uslužbenci organov pregona po vsem svetu), vklenjenega v lisice, naglo pospremili z letališča in ga odpeljali v največji zapor v državi, zloglasni Reclusorio Norte.

Za Morrisona in njegovo skupino je bilo prijetje Ansona Wonga življenjski uspeh – ujeli so najbolj iskanega tihotapca z ogroženimi vrstami na svetu. Aretacija, ki je bila plod sodelovanja avstralskih, kanadskih, mehiških, novozelandskih in ameriških oblasti, je bila težko priborjena zmaga, vrhunec pol desetletja trajajoče tajne operacije, za katero še vedno velja, da je bila najuspešnejša mednarodna preiskava vseh časov, ki se je ukvarjala s trgovino z živalmi.

Predolgo in v preveč državah (tudi v ZDA) se je nezakonitemu trgovanju z živalmi pripisovala premajhna teža. Ameriški zvezni tožilci so si želeli, da bi bil Anson obsojen, ker so hoteli svetu pokazati, da so tudi tihotapci živali kriminalci. V obtožnici, ki je bila vložena zoper njega, so mu poleg kršenja ameriškega zakona o trgovini s prostoživečimi živalmi (znanega kot Laceyjev zakon) očitali še zaroto, sodelovanje pri tihotapstvu in pranje denarja.