Ura je bila dve zjutraj in v bodečo žico na ograji se je kakor zapornik med spodletelim pobegom zapletla koala. V Burpengaryju, severnem predmestju Brisbana, je zazvonil domači telefon 42-letne Megan Aitken. Aitkenova vodi prostovoljsko organizacijo, katere poslanstvo je reševanje prosto živečih koal iz presenetljivo pestre palete nevarnih pasti. Še preden ji je dispečer dal podatke o kraju dogodka, si je čez pižamo že navlekla obleko.

Ko je prispela na prizorišče, sta bili prostovoljki Jane Davies in Sandra Peachey že tam. Koala se je oklepala žičnate ograje, s kožuhom, zapletenim v vodoravne štrene bodeče žice. Onstran ograje so se bledi kakor duhovi dvigali evkalipti. “Očitno je poskušala priti do dreves na drugi strani,” je dejala Aitkenova. Stoječa v slepečem soju avtomobilskih žarometov si je nadela težke usnjene varilske rokavice. Čeprav koale po videzu spominjajo na ljubke plišaste igračke, so lahko prav popadljive, kadar se upirajo ujetju. Renčijo, otepajo s tacami in grizejo kakor jezne kune; to dokazujejo brazgotine na koži Aitkenove, ki jih je vse polno. Zatem je položila žičnato kletko na tla poleg živali in razprostrla debelo odejo. Tri reševalke so se hitro lotile dela.

Daviesova je vrgla odejo čez žival, da bi jo pomirila in zavarovala reševalke pred njenimi zobmi in kremplji. Peacheyjeva je odprla vratca kletke, Aitkenova pa je čez odejo čvrsto zgrabila malo zverinico s črnim smrčkom, jo rešila bodeče žice ter jo renčečo in hlastajočo potisnila v kletko. “Dobro opravljeno, dekleti!” je vzkliknila Aitkenova. Ob pogledu na okroglooko koalo, ki so jo pravkar zajele, pa ji je postalo jasno, da so se znašle pred novo težavo. Če bi bila koala bolna ali poškodovana, bi jo odpeljale v Bolnišnico za prosto živeče živali organizacije Australia Zoo v kraju Beerwah, oddaljenem 40 minut vožnje. A žival je bila zdrava. Po pravilih bi jo morale izpustiti nekje v bližini, saj imajo koale svoj teritorij in se prehranjujejo venomer na istih drevesih. Vendar so stale sredi Deception Baya, gosto poseljenega predmestja. Ženske so se z žepnimi svetilkami sklanjale nad zemljevid mesta in ga pregledovale.