Besedilo: Marjan Žiberna
Fotografija: Arne Hodalič

ROK STOPAR , rojen leta 1973, zadnjih 20 let pomembno prispeva k raziskanosti jam pri nas. Sodeloval je tudi na odpravah, ki so raziskovale jame na Hrvaškem, v Italiji, Franciji, Albaniji, Gruziji, na Filipinih … Kot izkušen jamar in zdravnik internist (zaposlen je v izolski bolnišnici) je tudi vrhunski jamski reševalec. Nesreče so med jamarji dokaj redke, a doslej je moral svoje znanje uporabiti že večkrat. V tej vlogi se je znašel tudi med raziskovanjem Voronje, z 2191 metri najgloblje jame na svetu. V tej jami v Abhaziji, samooklicani republiki na vzhodu Gruzije, je moral pomagati ruskemu jamarju, ki se je poškodoval pri padcu na globini 400 metrov.

Kako ste se znašli v tej vlogi?

Voronja je bila takrat raziskana do globine 2000 metrov. Bil sem na mednarodni odpravi, ki naj bi poiskala nadaljevanje jame. Ko smo bili dobrih 1600 metrov globoko, so nas obvestili o nesreči, ki se je zgodila v drugem kraku jame. Ruska reševalna služba, ki nam je bila pozneje v veliko pomoč, za tako reševanje ni imela ne ustreznega znanja ne opreme. Njihovi zdravniki niso bili usposobljeni za spust v jamo, kjer je bilo treba oskrbeti ponesrečenca. Prekinili smo odpravo in se vrnili na površje, da bi pomagali.

S kakšni težavami se srečujete pri reševanju, kakršno je bilo v Voronji?

Ponesrečenec je imel zlomljena tri ledvena vretenca, sprva pa je kazalo celo na poškodbo hrbtenjače. Zato je bil potreben transport v nosilih v vodoravnem položaju. Z miniranjem je bilo treba razširiti 300 metrov dolg meander, ponekod zelo ozek in zavit rov, in ga opremiti z vrvmi. To nam je vzelo pet dni. Pri tem ni bilo težko hitro dobiti eksploziva, saj ga tam ne manjka. Šele nato je bilo mogoče jamarja prenesti iz jame. Pri njem smo uredili bivak in ves čas je bila z njim ekipa, ki ga je oskrbovala. Pri nesreči v globoki jami je reševanje v primerjavi z reševanjem v gorah, kjer priskoči na pomoč helikopter, dolgotrajno, traja več dni. Upoštevati je treba tudi temo, pa blato in vlago, brezna, spolzke prečke …

Kakšna posebna znanja so potrebna za reševanje v jamah?

Na samem kraju nesreče zdravnik ne more napraviti prav veliko, saj so že možnosti za diagnostiko skrajno omejene. Zelo pomembno pa je, da pomisli na različne možnosti poškodb in ukrepa tako, da se pri reševanju stanje še ne poslabša. Pri tem sta ključna imobilizacija in transport.