Januar 2019

Vsako telo je nekaj posebnega

V zdravstvu se začenja nova doba, v kateri bo PERSONALIZIRANA MEDICINA poskrbela za nepretrgano spremljanje našega zdravja, napovedovala bo tveganja za raka, bolezni srca in druge zdravstvene težave, oblikovala pa bo tudi metode zdravljenja, posebej prilagojene vsakemu od nas. Dvanajst let po tem, ko je Teresa McKeown z agresivno kemoterapijo in dvojno mastektomijo premagala raka dojke 3. stopnje, je bolezen spet udarila, in to še siloviteje kot prvič. Kemoterapija tokrat ni učinkovala. McKeownova je dan za dnem sedela v naslanjaču v dnevni sobi, saj je bila preveč bolna, da bi se gibala.

Pisala je štiri dnevnike, po enega za moža in za tri odrasle otroke, zato je vsak dan zbrala vsaj toliko moči, da je zapisala svoje misli o prihodnosti, za katero ni verjela, da jo bo doživela. Tehtala je le še pičlih 44,5 kilograma, saj zaradi tumorjev v črevesju skoraj ni mogla jesti. McKeownova sicer ni nagnjena k paničnim odzivom, a pred operacijo, med katero naj bi ji odstranili zaporo, je vseeno spregovorila o mukah, ki jih prestaja. “Če se stvari ne bodo dobro končale ali če bo operaciji sledil zaplet, iz vsega srca molim, da bi hitro umrla,” se spominja besed, ki jih je izrekla v pogovoru s starejšo hčerko. “Ne vem, koliko bolečine sploh še lahko prenesem.”

Vsako telo je nekaj posebnegaKirurgi iz Champalimaudove fundacije v Lizboni na Portugalskem z mikroinštrumenti robota da Vinci Xi bolniku odstranjujejo maligni tumor. Nekaj rakavih celic bodo presadili v ličinke rib cebric. Te bodo zdravili s kemoterapijo, namenjeno bolniku, ter tako preskusili njeno učinkovitost (prikazano na naslednjih straneh).

Čeprav ji ni ostalo veliko upanja, je vztrajala in povprašala svojega kirurga Jasona Sicklicka, ali ve za kakšno eksperimentalno zdravljenje, s katerim bi si kupila vsaj še nekaj časa. Naključje je hotelo, da je Sicklick eden izmed vodij ene od najpomembnejših raziskav s področja tako imenovane personalizirane ali precizne medicine oziroma medicine, prilagojene posamezniku. Način obravnave bolnika, ki temelji na napredku, doseženem pri genskih raziskavah in v podatkovni analitiki, obeta korenite spremembe pri zdravljenju raka in revolucijo v tradicionalnih medicinskih postopkih.

Pri personalizirani medicini ne gre več za to, da bi bolnike združevali po splošnih kategorijah bolezni, pač pa zdravniki pri preprečevanju, diagnosticiranju in zdravljenju bolezni upoštevajo edinstveni biokemični ustroj vsakega posameznika. McKeownova se je vključila v personalizirano raziskavo raka, imenovano I-PREDICT. Opravljajo jo v Mooresovem centru za raka, povezanem s Kalifornijsko univerzo v San Diegu. Tamkajšnji raziskovalci se ne zanašajo na nobeno specifično zdravljenje, temveč analizirajo DNK iz bolnikovih rakavih celic. Računalnik nato s posebnimi algoritmi preuči podatke o več tisoč genskih različicah, stotinah zdravil proti raku in milijonih kombinacij zdravil ter išče zdravljenje, ki bo najbolje usmerjeno prav na nepravilnosti posameznega tumorja. Takšno zdravljenje je lahko nova imunoterapija, klasična kemoterapija, hormonsko zdravljenje ali celo zdravljenje z zdravili, ki niso posebej odobrena za raka. “Načelo je zelo preprosto,” je povedala Razelle Kurzrock, onkologinja in direktorica oddelka za personalizirano zdravljenje pri Mooresovem centru.

“Pravo zdravilo za vsakega bolnika izberem na podlagi značilnosti njegovega tumorja, ne glede na del telesa oziroma vrsto raka, kakršnega ima še sto drugih bolnikov. Gre izključno za bolnika, ki sedi pred menoj.” Tumorji McKeownove so bili polni različnih mutacij. “Pri takih bolnikih smo včasih samo sklonili glavo in obžalovali, da jim ne moremo pomagati,” je dejala Kurzrockova. Danes pa so to najboljši kandidati za zdravljenje z novim razredom imunoterapevtskih zdravil, imenovanih zaviralci kontrolnih točk.

Vsako telo je nekaj posebnegaKliknite na sliko za povečavo.

Ta zdravila preprečujejo beljakovinam, ki jih proizvaja tumor, da bi se vezale na imunske celice in jih s tem dezaktivirale; takose bolniku povrne sposobnost za premagovanje raka. Več mutacij pomeni, da imajo reaktivirane imunske celice na voljo več tarč, ki jih napadajo in uničujejo. Raziskava I-PREDICT je kot najprimernejše zdravljenje za McKeownovo določila zaviralec kontrolnih točk, imenovan nivolumab, ki je odobren za napredovali melanom, raka jeter in nekatere pljučne rake, ne pa tudi za raka dojke.

Tumorski označevalci v krvi so se že po dveh infuzijah zmanjšali za 75 odstotkov. Štiri mesece pozneje, potem ko je prejela še več infuzij, preiskave niso več pokazale sledi raka. Poldrugo leto po tem, ko se je zdaj 57-letna McKeownova vključila v raziskavo, mi je nekega vročega poletnega dne razkazala svoj lep, velik vrt v Valley Centru v Kaliforniji. “Neskončno sem hvaležna,” je dejala. “Vsa individualizirana medicina se mi zdi imenitna. Zelo me veseli, da odkrivajo vzroke za posamezno mutacijo in ugotavljajo, kako jo tarčno zdraviti. To je nekaj popolnoma drugega kot kemoterapija, ki zelo razdiralno vpliva na vse telo. Bi šlo lahko vse skupaj samo še malo hitreje?”