Zakaj raziskujemo

Raziskovanje je preprosto nekaj, kar ljudje počnemo. Odpravljamo se v neznano in nenadejano odkrivamo kraje in stvari, ki nam omogočijo napredek, dosegamo nove meje in jih premikamo in naletimo na skrivnostne pojave, ki jih nato razvozlamo. To počnemo že tisočletja, a smo v resnici šele na začetku.

1
2
3
4
1

Leta 2018 bi se odprava na dno Verjovkine – najgloblje jame na svetu – v Abhaziji v Gruziji skorajda tragično končala, ko je poplavni val člane odprave prisilil k evakuaciji. Zaradi naraščajočih voda spodaj in neprehodnega slapa zgoraj so bili 16 ur ujeti v više postavljenem taboru.

2

Dickey Chapelle, neustrašna poročevalka z območij spopadov in sodelavka National Geographica, je bila prva ženska, ki se je z ameriškimi padalci odpravila v Vietnam. Leta 1965 so jo ubili med patruljiranjem z ameriškimi marinci; je prva ameriška dopisnica, ki je umrla med poročanjem z vojnega območja.

3

Leta 1909 je Robert Peary vodil odpravo, za katero je desetletja veljalo, da je prva dosegla severni tečaj. Trditev se je pozneje izkazala za sporno, saj so raziskave pokazale,
da je Pearyju do cilja najverjetneje manjkalo vsaj 48 kilometrov.

4

Američanka japonskega rodu Eugenie Clark se je v morski biologiji uveljavila po drugi svetovni vojni, ko so na tem področju prevladovali belci in moški. Opravila je več kot 70 globokomorskih potopov z batiskafom, bila je vrhunska strokovnjakinja za morske pse in je pomagala odpravljati strah javnosti pred njimi.

VIRI FOTOGRAIJ ZA ILUSTRACIJO: (1) NA NATIONAL GEOGRAPHIC TELEVISION (2) RICHARD HEWITT STEWART (3) IRA BLOCK (4) MARK FISHER (5) ROBERT F. GRIGGS (6, 35) JIM RICHARDSON (7) MARK THIESSEN (8) MIKE HETTWER (9) ANDREW HENDERSON (10) ROBBIE SHONE (11) ROBERT I. M. CAMPBELL (12) CHARLES IN ANNE LINDBERGH (13) WAYNE LAWRENCE (14) JIMMY CHIN (15) ANDY MANN (16) EMORY KRISTOF (17) BRENT STIRTON, GETTY IMAGES (18, 19) ROBERT E. PEARY (20) CHARLIE HAMILTON JAMES (21) GERLINDE KALTENBRUNNER (22) BEVERLY JOUBERT (23) KENNETH GARRETT (24) HUGO VAN LAWICK (25) RODNEY BRINDAMOUR ( 26) BLACK STAR (27) DAVID DOUBILET (28) PAUL NICKLEN (29) COURTNEY PLATT (30) BRADFORD WASHBURN (31) JACQUELINE FAHERTY (32) GEORGE F. MOBLEY (33) COLE SARTORE (34) MATTHIEU PALEY (36) MICHAEL NICHOLS (37) POSNETEK IZ VIDEA: FALKLANDS HERITAGE MARITIME TRUST, NATIONAL GEOGRAPHIC (38) HARRIET CHALMERS ADAMS (39) BIANCA LAVIES (40) JOHN TEE-VAN (41) M. WILLIAMS WOODBRIDGE

Letalstvo priteguje našo pozornost, že odkar je Alexander Graham Bell, eden prvih predsednikov društva National Geographic Society, v hribovju Nove Škotske preizkušal svoje leteče naprave (zgoraj levo). Ko je znanstvena meja postalo vesolje, je društvo pomagalo pri zbiranju vzorcev iz stratosfere (v sredini) in astronavtu Neilu Armstrongu izročilo svojo zastavico, da jo je vzel na Apollo 11, na prvo odpravo s posadko na Luno (spodaj levo).

VIRI FOTOGRAFIJ ZA ILUSTRACIJO: JAMES P. BLAIR (BALON STARGAZER, ZGORAJ DESNO); DAVIDE MONTELEONE (LETALO); OTIS IMBODEN (IZSTRELITEV RAKETE); RICHARD HEWITT STEWART (STRATOSFERSKI BALON); BELLOVA ZBIRKA (BELL IN SODELAVEC Z EKSPERIMENTALNIM ZMAJEM)

Z napornimi pohodi, vzponi in prečkanjem morja smo začrtali nove poti po svetu, popisali naravne pojave in povezali kulture. Tradicijo preteklih raziskovalcev nadaljuje pisatelj Paul Salopek (spredaj), ki zadnjih 10 let hodi po 38.500 kilometrov dolgi poti, po kateri so se zgodnji ljudje odpravili iz Afrike in poselili svet.

VIRI FOTOGRAFIJ ZA ILUSTRACIJO: NEIL M. JUDD (GEODET NAD KANJONOM CHACO); ZBIRKA DRUŽINE LEAKEY (LOUIS LEAKEY, NA SREDINI, IN SODELAVCI S KOSTMI PRAZGODOVINSKEGA SLONA); HARRIET CHALMERS ADAMS (ADAMSOVA S KAMELO); RICK SMOLAN (ROBYN DAVIDSON S KAMELO NA 2700 KILOMETROV DOLGEM POHODU PO AVSTRALIJI); JOHN STANMEYER (SALOPEK IN ETIOPSKI VODNIK AHMED ELEMA); CORY RICHARDS (EVEREST); STEPHEN ALVAREZ (PETRA)

Kamere, globokomorska plovila in daljinsko upravljane naprave razkrivajo nepregledne globine oceanov. V eni prvih podvodnih reportaž v reviji National
Geographic so bila predstavljena odkritja iz batisfere (spodaj desno), prvega globokomorskega raziskovalnega plovila. V 30. letih 20. stoletja se je batisfera
spustila v globino pri Bermudih, pritrjena na približno 1000 metrov dolg jekleni vodnik.

VIRI FOTOGRAFIJ ZA ILUSTRACIJO: EMORY KRISTOF (GLOBOKOMORSKO PLOVILO); WINFIELD PARKS (JADRNICI); JOHN TEE-VAN (BATISFERA); POSNETEK IZ VIDEA: FALKLANDS HERITAGE MARITIME TRUST, NATIONAL GEOGRAPHIC (ENDURANCE); ROBERT B. GOODMAN (POTAPLJAČ S FOTOAPARATOM); LUIS MARDEN (SKUPINA TREH POTAPLJAČEV); ANDY MANN (POTAPLJAČ Z MORSKIM PSOM)

Besedilo: NINA STROCHLIC
Fotokolaži: NEIL JAMIESON