DONALD je imel najvišji stolp v gozdu. Ni bil sicer tako veličasten kot stolp Donalda
Trumpa, a je bil vendarle osupljiv dosežek. Zgradil ga je pač z edinim orodjem, ki ga ima na voljo – s kljunom. Donald, utičar stolpar, živi v temačnem gozdu v gorovju Adelbert na Papui Novi Gvineji. Tam, na mahovnati ploščadi in okrog mladega drevesa, je iz paličic in vej postavil stolp. Ob vznožju stolpa je nakopičil orehe, hrošče in bledorumene gobe; na nižje veje je obesil vence goseničjih iztrebkov, na katerih so se lesketale kapljice rose. Tako okrašen se je njegov stolp, usmerjen proti nebu kakor svetilnik, dvigal skoraj meter nad gozdna tla. Donald je sedel na bližnjem drevesu in tudi sam dvignil kljun. Rat-ata-ta, se je razlegel njegov klic. Rat-a-ta-ta.

Vse to – dovršen stolp, lepa darila in vreščavi klici – ima en sam namen: prepričati samico svoje vrste, da je prav on, Donald, najboljši možakar v soseski in bi si morala dekleta za parjenje izbrati prav njega. Spraševala sem se, ali bo Donaldov pravljični stolp kos svoji nalogi. “To je odločilni preizkus,” je dejal Brett Benz, ornitolog s Kansaške univerze, ki je Donalda poimenoval po nepremičninskem mogotcu. “Res je, da ima najvišji stolp tod naokrog, toda poglejmo, ali mu bo uspelo privabiti Mary.” V lokalnem pidžinu Mary pomeni pripadnico nežnejšega spola.

Samci 17 od 20 znanih vrst utičarjev, zato da bi pritegnili samice, gradijo zgradbe – pogosto podobne hišicam ali utam – z umetelno okrašenimi ploščadmi. Benz je izmeril vse utice utičarjev stolparjev, ki jih je našel v gozdu, zato je lahko z gotovostjo trdil, da je Donaldov dosežek izjemen. Prav tako je veliko vedel o tem, kaj Donald in drugi samci počnejo v svojih uticah, saj je imel v opazovalnicah nameščene videokamere, ki so posnele vsak premik ptic, tudi parjenje.