Moški – ali kar je ostalo od njega – se je prikazal iz irske zemlje nekega zimskega dne leta 2003. Njegovi lasje so bili še vedno oblikovani v pričesko, ki jo je nosil v zadnjih trenutkih življenja. Zadaj je imel lase pristrižene na kratko, spredaj pa so bili dolgi 20 centimetrov in so se dvigali v visok pramen, utrjen z borovo smolo. Toda to je bil komaj začetek skrivnosti.

Odkrili so ga v velikanski zajemalki bagra, ki je kopal šoto na barju. Bil je gol, glavo je imel ostro zasukano na levo, noge in spodnji deli rok so manjkali, ker jih je odtrgal stroj, ki ga je izkopal v okolici mesta Clonycavan. Na glavi in trupu je bilo videti sledi nasilja, ki ga je doletelo, preden so ga vrgli v močvirje: nos je imel zlomljen, lobanjo počeno, trebuh razparan. Ko je ležal v barjanski zemlji, je teža mokrega šotnega mahu sploščila njegovo razbito glavo, temna voda pa je spremenila njegovo kožo v usnje in mu lase obarvala oranžnordeče.

O najdbi so obvestili arheologe, saj truplo očitno ni bilo žrtev zločina iz novodobnega časa: mož iz Clonycavana je bil odlično ohranjena mumija, ki je pričala o skrivnostnih obredih, značilnih za severno Evropo v železni dobi, v stoletjih okoli začetka našega štetja.