Leta 1888 je egiptovski kmet, ki je kopal v pesku v bližini vasi Istabl Antar, odkril množično grobišče. Trupla niso bila človeška. Bila so živalska – starodavnih mačk, ki so jih mumificirali in v osupljivem številu pokopali v majhne jame. “Ne eno ali dve tu in tam,” je poročal English Illustrated Magazine, “temveč na ducate, stotine, stotine tisoče, cel sklad, plast, debelejšo od večine premogovih žil, globoko za deset do dvajset mačk.” Nekatere izmed mačk, ovite v platno, so bile še vedno videti čisto spodobno, nekatere so imele na obrazu celo pozlato.

Vaška otročad je najboljše primerke prodala turistom za drobiž; preostale so prodajali na debelo kot gnojilo. Neka ladja jih je odtovorila v Liverpool približno 180.000, kakih 17.000 kilogramov težak tovor, da bi jih potresli po angleških poljih. To so bili dnevi radodarno financiranih odprav, ki so prekopale obsežne dele puščave v iskanju kraljevih grobov in sijajnih zlatih in poslikanih mask ter krst, ki naj bi krasile evropske in ameriške posesti in muzeje. Na tisoče mumificiranih živali, ki so jih našli na svetih krajih po vsem Egiptu, je bilo zgolj nekaj, kar je bilo treba odstraniti, da bi prišli do tistega pravega. Le redki so jih preučevali in na splošno nihče ni sprevidel, kako pomembne so.

V stoletju, ki je sledilo, je postala arheologija manj lov na trofeje in bolj znanstvena stroka. Zdaj tisti, ki izkopavajo, vedo, da je velika dragocenost njihovih najdišč tudi mnoštvo podrobnosti o navadnih ljudeh – o tem, kaj so počeli, kako so razmišljali, kako so molili. Precejšen del te zlatonosne prsti so živalske mumije.

  • Na zemljevidu Egipta si oglejte kje vse so našli živalske mumije ter preberite več o njih. (Besedilo je v angleščini.)