Julij 2013

Življenje v globinah

Besedilo in fotografija: Borut Furlan

Večkrat me vprašajo, kje se najraje potapljam. Na to vprašanje zelo težko odgovorim, saj je povsod lepo, le na različne načine. Ponekod me navdušuje mikrokozmos, drugod obilica rib, morda razkošni koralni grebeni ali pa preprosto čista voda z izredno vidljivostjo. A če se ozrem nazaj, ugotovim, da so to vendarle tri dežele in tri morja, kamor se neprestano in z veseljem vračam.

Najprej hrvaški del Jadrana. To je zibelka mojega potapljanja, u sem se spoznal z morjem in z globinami, s fizikalnimi in fiziološkimi zakoni potapljanja, tu sem preživel svojo potapljaško mladost in v tem morju sem tudi fotografsko dozorel. Morda bo kdo rekel, da me vlečeta sem predvsem bližina in nostalgija po nekoč skupnem morju države, ki je že dolgo ni več. Nemara je res kaj na tem, nikakor pa ne vse: Sredozemlje sem pretaknil od Turčije do Španije in lahko trdim, da je hrvaški del Jadrana najlepši kotiček tega morja in verjetno eno najlepših netropskih morij na svetu sploh.

Naslednje je egipčansko Rdeče morje. Evropejci bi lahko mirno rekli, da je to “naše” tropsko morje. Je blizu,predvsem pa lepo. Ponaša se s čisto vodo, zdravimi koralnimi grebeni, veličastnimi podvodnimi stenami, predvsem pa je v njem polno rib. Če je bil Jadran moja šola potapljanja, potem je Rdeče morje zagotovo moja tropska šola. Tu sem se prvič srečal s tropskimi ribami in koralnim grebenom – najlepšim ekosistemom na svetu. Predvsem pa sem spoznal, kako zelo krhek in občutljiv je ta ekosistem.

Indonezija, dežela, kjer se prepletata dve celini in dva oceana, dežela ognjenikov in najlepših koralnih grebenov na svetu, je tretji kraj, kamor se že več kot desetletje nenehno vračam. Indonezijska morja so verjetno najlepša tropska morja na svetu. Tu najdemo največ različnih vrst organizmov, tu dobesedno vsak dan odkrivajo nove vrste. Nikjer drugje niso koralni grebeni barvitejši kot tu, največja odlika indonezijskega podmorja pa je bržkone podvodni mikrokozmos z množico drobcenih, a čudovitih nevretenčarjev. A koralni grebeni niso edina odlika tega morja – ponekod, denimo v slovitem prelivu Lembeh na severu Sulawesija, je dno prekrito z navidez nezanimivim črnim vulkanskim peskom. Prav tu najdemo najbolj redke in najbolj nenavadne prebivalce našega planeta.