April 2024

Čarobni svet gliv

SO V NAS,
NA NAS
IN POVSOD
OKROG NAS.
ČAS JE ,
DA TEMELJITO
SPOZNAMO SVOJE
OSUPLJIVE SOSEDE
GLIVE IN KAR NAJBOLJE
IZKORISTIMO
NOVA SPOZNANJA.

Vsaj 400 milijonov let je že minilo, odkar so mikorizne glive pomagale rastlinam poseliti površje Zemlje, pri čemer je šlo za precej preprost kompromis: glive navadno vzpostavijo simbiotski odnos z različnimi rastlinami in živalmi, gibljejo pa se tako, da se hranijo z njimi in širijo navzven. Za večino današnjih rastlin to pomeni, da glive živijo v njihovih koreninskih sistemih in presnavljajo sladkor, pridobljen s fotosintezo, obenem pa jim olajšujejo dostop do vode in pomembnih hranil.

 

Toda to je šele začetek tega, kar lahko ta drobna čudesa počno. Raznolikost gliv, od kvasovk do plesni in gob, ni le izjemna, ampak je veliko večja od raznolikosti rastlin in vretenčarjev. Obstaja približno pet milijonov vrst gliv, toda kar okoli 90 odstotkov jih ostaja neopisanih. Glive so v zraku in vodi, celo v človeškem telesu in na koži. A vendarle so znanstvena spoznanja o tem, zakaj so tako pomembne za ohranjanje ravnovesja v ekosistemih, le skromna.

Fotografija: MICHAEL CHRISTOPHER BROWN

Nenavadni štopar po naravnem okolju

Glive so se več kot milijardo let razvijale za življenje v posebnih okoljih, včasih v partnerstvu z eno samo vrsto. Toda če se gliva prestavi drugam, bodisi za nekaj deset ali tisoč kilometrov stran, se lahko ti zapleteni odnosi porušijo.

Raznolike strategije razmnoževanja pomagajo glivam preživeti. Trosi različnih vrst, ki se prenašajo po zraku, se lahko v novem habitatu premešajo ali pa gobe združijo hife, svoje podzemne mreže. V skrajni sili se lahko številne preprosto razmnožujejo nespolno. Podnebje in pokrajine se zdaj spreminjajo izjemno hitro, razmnoževalne sposobnosti gliv pa so edinstvene, in kot pravi Parnell, so skrb zbujajoče prilagodljive. V novih okoljih se lahko tujerodne glive brez omejitev širijo in preoblikujejo pokrajino.

LACCARIA AMETHYSTINA
Vijoličasta bledivka očara z galaktično vijoličastim klobukom, toda lepotica je strupena, saj je nagnjena h kopičenju velikih količin arzena. Fotografija: Agorastos Papatsanis
Gojenje za modo prihodnosti

V Romuniji je danes vse manj obrtnikov, ki se ukvarjajo z več stoletij staro obrtjo. V gozdu iščejo bukovo kresilko, ki raste na drevesih in požene nekaj centimetrov širok klobuk, podoben polički. Gobo odtrgajo od debla in jo s srpom vzdolžno narežejo na tanke trakove v barvi medenjakov. Te trakove nato stolčejo in razvlečejo v široke, klobučevini podobne pole, imenovane amadou, iz katerih je mogoče izdelovati klobuke, torbe, nakit in okraske. Ti izdelki so čudoviti in do okolja prijazni, čeprav sta nabiranje in izdelava naporna. Že leta 1903 so tlingitski rokodelci z Aljaske izdelovali malhe iz trpežnega materiala. Raziskava, katere izsledki so bili leta 2021 objavljeni v reviji Mycologia, je pokazala, da so bile te “preproge” izdelane iz lekarniške macesnovke, odporne poliporne glive, ki izvira iz starodavnih gozdov na tihomorskem severozahodu. Toda tudi ti rokodelci surovine za svoje izdelke niso gojili, ampak so jo samo nabirali.

Danes biotehnološko podjetje MycoWorks na 12.600 kvadratnih metrih v Unionu v Južni Karolini pionirsko uvaja bolj namensko in razširljivo metodo. V šibki rdeči svetlobi, podobni tisti v fotografskih temnicah, so na visoko segajočih policah razporejeni kupi kovinskih pladnjev. Velike mehanske roke se vrtijo, pripravljene, da pladnje ponudijo v natančen pregled skupinici tehnikov, ki nosijo sterilna oblačila in vsebino pladnjev pregledujejo z baterijskimi svetilkami. Na vsakem pladnju je gojišče micelija, mreže drobnih vlaken, ki je pri glivah nekaj podobnega, kot je pri rastlinah koreninski sistem. Micelij je, kar zadeva sestavo, čudež – mehak, gost in močan hkrati – zaradi česar bi morda lahko postal odličen nadomestek za usnje. Doseči, da micelij raste, kot smo predvideli, utegne biti zapletena naloga, vendar je nedavni napredek v biotehnologiji omogočil ustanavljanje družinskih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo mikotekstila.

Zdi se, da so prvi rezultati z vidika etičnosti, okoljske trajnostnosti in učinkovitosti sprejemljivejši kot več milijard dolarjev vredna proizvodnja živalskega usnja. Podjetje MycoWorks je le eden iz vala inovatorjev, ki vsi stavijo na to, da bo mogoče s podrobnejšo preučitvijo micelija na novo postaviti meje v modi in oblikovanju.

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store