Iskanje miru

SODNICA ELENI DERKE z okrožnega sodišča v Jacksonvillu na Floridi je videti prav veličastno, ko sedi za nekoliko privzdignjeno, z lesom opaženo sodniško mizo, odeta v črno togo. S klopi za porotnike in izza miz, za katerimi sedijo odvetniki, ni videti, kaj nosi pod togo. Na sebi ima namreč živo pisane pajkice za jogo. Jogo je odkrila pred več kot 25 leti, ko je imela težave z žgočimi bolečinami v trebuhu, povezanimi s Crohnovo boleznijo. Zdravnik ji je svetoval operacijo. V upanju, da se ji bo morda lahko izognila, je obiskala sestrično, mojstrico joge. Ta jo je naučila obrnjenih položajev, ki se imenujejo inverzije.

 

Iskanje miru
Na Zahodu se joga najpogosteje osredotoča na asane oziroma telesne položaje hatha joge, ene od njenih številnih vej. V Indiji, kjer se je disciplina začela razvijati pred več kot 4000 leti, privrženca Krišne izvajata bhakti jogo, kar lahko prevedemo kot pot predanosti: na 21 kilometrov dolgi krožni poti v svetem kraju Govardhan Hill med ponavljajočim se vstajanjem in leganjem drugega za drugim prestavljata 108 kamnov, vsakega vsakič za dolžino iztegnjenega telesa.

Pomagali naj bi pri čiščenju strupov iz telesa, čeprav za to ni znanstvenih dokazov. Bolezenski znaki so pri Derkovi kmalu izzveneli. “Joga mi je rešila življenje.”Pozneje se je usposobila za učiteljico joge. Kadar ni prevroče, vodi brezplačne mesečne tečaje na trati pred sodiščem. Če se odvetniki med narokom zapletejo v predolge govorance, ukaže premor. Porotnikom pokaže nekaj vaj za raztezanje stoje in jih popestri še z dihalnimi vajami. Med pravniki slovi kot sodnica, ki prestopnikom rada dosodi izvajanje joge za zapahi. Derkova se ukvarja z lažjimi kaznivimi dejanji, kot so tatvine, posest manjših količin mamil in vožnja pod vplivom prepovedanih snovi, za katera so zagrožene kazni do enega leta zapora.

Storilci si lahko za 40 odstotkov ali več skrajšajo čas za zapahi, če se vključijo v tedenski program, imenovan Yoga 4 Change (Joga za spremembo). Sodnica vidi v jogi sredstvo za utišanje brezkončnega žlobudranja uma ter obvladovanje besa, strahu, prizadetosti in kompulzivne sile, ki najpogosteje vodijo v neprimerno vedenje. “Ko se naučimo sprostiti napetosti,” je pojasnila, “napravimo prostor za pozitivne stvari.” Sodelavci ji sprva niso verjeli. “Daj no, joga?” Tudi številni storilci so se odzvali podobno. “Res se mi je zdelo čudaško,” je povedal Cecil Reddick, zapornik iz Montgomeryjevega prevzgojnega centra v Jacksonvillu. 

Iskanje miru
Med vsakoletnim praznovanjem poletnega sončnega obrata v gorovju Jemez v bližini Españole v Novi Mehiki sledilci pokojnega jogija Bhajana, duhovnega voditelja, ki je iz Indije na Zahod prinesel kundalini jogo, prepevajo in hodijo z zaprtimi očmi.

Zaporniki, ki so se vključili v program joge v treh ustanovah v Jacksonvillu, so že po šestih tednih poročali o precejšnjem izboljšanju splošnega zdravja ter sposobnosti obvladovanja jeze in tesnobe, poleg tega so bolje spali. V program vadbe joge danes obsojence pošiljata vsaj še dva okrožna sodnika. Nekateri storilci kaznivih dejanj so se sicer raje odločili, da bodo odslužili celotno kazen, kot da bi poskusili z jogo, Reddick pa je z veseljem sprejel ponudbo za predčasni odpust enega od kolegov Derkove. Presenetilo ga je, kako zelo se je med urami joge sprostil, kako ugodno so vaje delovale na boleči hrbet in v njem zbudile dotlej neznani občutek: “Počutil sem se spokojno.”

JOGA, DUHOVNA PRAKSA, ki izvira iz Indije, se je razširila po vsem svetu. V ZDA jo ljudje izvajajo kot športni program, za nekatere je pot k preobrazbi oziroma razsvetljenju, za druge metoda zdravljenja številnih tegob od zasvojenosti, glavobolov in izgube sluha do posttravmatske stresne motnje (PTSM), bolezni srca in, ja, tudi Crohnove bolezni. Trditve o učinkih joge na zdravje je težko dokazati. Večina raziskav zajame premalo udeležencev, da bi bili izsledki neizpodbitni, predvsem zato, ker joga najpogosteje ni deležna izdatne vladne denarne podpore in za njo ne stoji industrija, kakršna recimo podpira proizvajalce zdravil in financira njihove raziskave.