BOGOVI MORAJO BITI POŠTENO JEZNI. Tibetanski kmet Jia Son ne vidi druge razlage za katastrofo, ki se dogaja nad njegovo vasjo v gorati kitajski provinci Junan. “Porušili smo naravni red,” pravi globoko verni 52-letni budist. “Zdaj pa nas bogovi kaznujejo.”

Toplega pomladnega popoldneva se je Jia Son odpravil navkreber po dolini, ki jo je ledenik Mingyong vrezal v 6740 metrov visoko sveto goro Kawagebo, skrito nekje za oblaki. Prehodil je že več kot dva kilometra, a o ledu ni bilo ne duha ne sluha, videl je le bobnečo kalno reko, polno usedlin. Ledenik je nekoč segal vse do obrobja vasi Mingyong, že več kot sto let pa se umika kot umirajoča kača, ki se je zavlekla v skrivališče. Zadnje desetletje je umikanje ledu vse hitrejše – ledenik je vsako leto krajši za celo nogometno igrišče; to je res nenavadno za ledenik, ki je bil nekoč ves čas enak.

“Vse to je pred desetimi leti pokrival led,” je pripovedoval Jia Son, medtem ko se je prebijal navkreber po grušču, poraslem z grmičevjem. Pokazal je na stezo, ki so jo jaki uhodili po pobočju kakih 60 metrov nad dnom doline. “Včasih je ledenik prekrival to stezo, zato smo morali voditi živino po ledu, če smo hoteli priti do više ležečih pašnikov.”

Za rečnim zavojem sva končno uzrla čelo ledenika. Zaradi kamninskega drobirja, s katerim je prekrit led, je bil zlovešče črn. Voda, ki priteka izpod ledenika, je bila nekoč tako čista, da so jo uporabljali pri obredih kot simbol samega Bude, zdaj pa je polna usedlin in je vaščani ne pijejo več. Še več kot kilometer navzgor po dolini je nekoč gladka površina ledenika razbrazdana in luknjičava kakor koža gobavca. Globoko v razpokah se ponekod še kaže modrozeleni led, vendar že same razpoke opozarjajo, da je nekaj narobe. “Zver je bolna in počasi umira,” je dejal Jia Son. “Če naš sveti ledenik ne more preživeti, kako bomo preživeli mi?”