Maj 2020

Izumiranje žuželk

Kje so vse žuželke?

METULJI SO PRILETAVALI OD VSEPOVSOD – najprej tisoč, potem deset tisoč ali celo sto tisoč. Krila so imeli po spodnji strani rjava, po zgornji živo oranžna, zato je bilo videti, kot bi mimo naju frfotali odkruški sončne svetlobe. Prizor je bil čudovit, veličasten in vznemirljiv. V ta oblak (oziroma roj) kalifornijskih pisančkov sem zašla nekega jasnega poletnega dne v gorovju Sierra Nevada. Z Mattom Foristerjem, biologom z Nevadske univerze v Renu, sva se vzpenjala na Castle Peak, goro z izrazitim stožčastim vrhom severozahodno od jezera Tahoe. Metulji na Castle Peaku so ena najskrbneje opazovanih populacij žuželk na svetu: že 45 let jih v poletnem času preštevajo vsakih štirinajst dni. Večino podatkov je zbral Foristerjev mentor Art Shapiro, strasten entomolog in profesor na Kalifornijski univerzi v Davisu, ki je podatke o metuljih še zapisoval na indeksne kartice.

Kje  so  vse žuželke?
Martin Sorg, glavni kustos Krefeldskega entomološkega društva, ob reki Mozeli v Nemčiji. V rokah drži steklenico za vzorčenje iz malaisove pasti, šotoru podobne priprave za lovljenje letečih žuželk. Člani društva že od 80. let prejšnjega stoletja spremljajo, kaj se ujame v te pasti.

Forister in sodelavci so podatke, pridobljene s štetjem, vnesli v računalnik in jih analizirali. Ugotovili so, da se število metuljev na Castle Pea­ku zmanjšuje že od leta 2011. Spraševala sva se o vzrokih za ta pojav, ko naju je tik pod 2775 metrov visokim vrhom nenadoma ovila oranžna meglica. “Podatek, da so žuželke ogrožene, se zdi ljudem presenetljiv,” je dejal Forister. Pokazal je proti metuljem, ki so leteli mimo: “To razumem, saj se žuželke občasno množično pojavljajo. ”Pravijo, da živimo v antropocenu – dobi, v kateri je Zemlja na najrazličnejše načine izpostavljena človekovemu vplivu. A po številnih merilih so vendarle žuželke tiste, ki vladajo planetu.

Ocenili so, da je v vsakem trenutku na svetu 10 kvinti­lijonov žuželk, ki letijo, lezejo, lebdijo, hodijo, rijejo in plavajo naokrog. Tudi če ugotavljamo raznolikost, niso podatki nič manj osupljivi: pri­bližno 80 odstotkov vrst živali spada med žuželke. Ohranjajo svet, kakršnega poznamo: brez njih bi večina cvetnic, od marjetic do gloga, izumrla, saj jih ne bi imel kdo opraševati.

Kje  so  vse žuželke?
V “živalskem vrtu” z listjem napolnjenih vreč na raziskovalni postaji La Selva v Kostariki živi na stotine gosenic, v katere so zajedavske ose izlegle jajčeca. Raziskovalci se trudijo raziskati te vrste, preden bodo izumrle. “Gre za raziskave, ki smo se jih lotili iz obupa,” pravi ekolog Lee Dyer.

Če bi ljudje nenadoma izginili, je nekoč dejal priznani biolog Edward O. Wilson, bi “se na Zemlji znova vzpostavilo pestro ravnovesje, kakršno je na njej vladalo pred 10.000 leti. Če pa bi izginile žuželke, bi v okolju zavladala popolna zmešnjava.”Zato je osupljivo – in skrb zbujajoče – da se število žuželk zmanjšuje v večini krajev, ki jih zadnje čase preučujejo znanstveniki, na kmetijskih območjih in v neokrnjeni naravi, kot denimo na območju gore Castle Peak. Zelo verjetno je, da tudi na naših dvoriščih.