Januar 2023

Krila in rolke

PRIČESKE IN OBLAČILA, ZNAČILNI ZA ANDE,

DAJEJO TEMU ŠPORTU POSEBEN ČAR.

Petindvajsetletna Huara Medina, ena od članic ženske rolkarske skupine, ki z nastopi promovira staroselsko identiteto, pozira z dvignjenimi kitami. V deželi, kjer ima skoraj polovica prebivalstva staroselske korenine, ta pričeska simbolizira ponos in opolnomočenost.

Zgodovina tradicionalnega nabranega krila, ki ga nosijo domorodne Ajmarke in Kečujke, je zapletena: v 16. stoletju, v času španskega osvajanja, so ta kos oblačila, značilen za Španijo, tu uveljavili kolonialni vladarji. Takšno krilo je v Andih sčasoma postalo vsakdanje oblačilo in ga najpogosteje povezujemo s staroselskimi prebivalkami bolivijskega višavja, znanimi kot cholitas. Zbuja kulturni ponos, hkrati pa spominja na zatiranje podeželskega prebivalstva.

Zdaj je s skupino bolivijskih športnic, ki se za rolkarske nastope oblačijo v ta krila, nošenje pollere postalo ena od urbanih modnih smernic. S tem dekleta slavijo zapuščino svojih podeželskih prednic, njihova oblačila so z njimi dobila sodoben videz. “Pollera naj bi bila povezana s podeželjem, z neizobraženimi ljudmi brez sredstev,” pravi Daniela Santiváñez, soustanoviteljica rolkarske skupine ImillaSkate, ki v svojih predstavah polleri namenja pomembno vlogo. “Širiti želimo razumevanje, da z nošenjem pollere ni nič narobe – to sodi k našim koreninam. Ni nam treba čutiti nič drugega kot ponos.”

Ko so se rolkarke odločile, da bodo s krilom pollero počastile zapuščino prednic s podeželja, so se znašle pred preizkušnjo: tudi same so se morale podrobneje seznaniti s tem zapleteno izdelanim krilom. Ker mladenke niso vedele, kje pollere sploh dobiti, so se obrnile na babice. Nato so se odpravile na lov po mestnih trgovinah, kjer so iskale tudi klobuke in trakove, ki se vpletajo v kite. Ko so prišle na Mercado de Punata, živilsko tržnico v Cochabambi, kjer prodajajo tudi rabljena oblačila,“so bili vsi presenečeni, ker smo povpraševale po teh kosih. Mlada mestna dekleta smo. Ljudje niso razumeli, zakaj želimo kupiti taka oblačila,” se spominja Santiváñezova.

“To je oblačilo moje mame in mojih tet, ki jih vidim kot močne ženske … Ženska v polleri je zame nekdo, ki je kos vsaki preizkušnji.”

DEYSI TACURI LÓPEZ

“Ko sem bila še majhna, sem bila prepričana, da rolkanje ni za dekleta,” se spominja Tacurijeva. “V resnici sem se prav zato za nekaj let nehala ukvarjati s tem športom. Zdaj smo s skupino ImillaSkate ustvarile mrežo. Danes dekle na rolki ni več nobena redkost.” Sedem članic skupine se je celo odpravilo na izlet v notranjost Bolivije, kjer so posnele kratek dokumentarec. Na youtubu so objavile šestminutni napovednik, v katerem jih vidimo, kako v živobarvnih krilih rolkajo po industrijskih conah, podeželju, parkih in drugih krajih. “Naš namen je promovirati in spodbujati rolkanje, širiti ta šport in mu obenem odpirati nove prostore,” pravi Tacurijeva. “Temu pa želimo dodati tudi sporočilo: Ne pozabimo svojih korenin.”