FOTOGRAFI NATIONAL GEOGRAPHICA POTUJEJO PO SVETU,
DA BI V OBJEKTIV UJELI ČUDESA NAŠEGA PLANETA IN DUHA ČASA.

PREDSTAVLJAMO VAM LETNI IZBOR NJIHOVIH NAJBOLJŠIH STVARITEV.

POVEČEVALNO STEKLO
CHIBA, JAPONSKA
Delavca v tovarni stekla Chiba Kogaku z macolama odstranjujeta glineni kalup, v katerem je optično steklo. To steklo, ki je izjemno odporno proti spreminjanju temperature zraka, bodo razrezali na plošče in jih poslali v observatorij Arizonske univerze. Preden jih bodo uporabili za velike teleskope na veliki nadmorski višini, jih bodo stalili in ulili v zrcala.

FOTOGRAFIJA: CHRISTOPHER PAYNE

V NOVIH VLOGAH
HARGEISA, SOMALILAND
Markosianova je odpotovala v Somaliland – nepriznano, samooklicano državo na ozemlju Somalije – tri desetletja po državljanski vojni. Odkrila je veliko mladostne energije: “Spoznala sem generacijo deklet, ki spreminjajo stvari in preoblikujejo kulturo, hkrati pa ohranjajo tradicijo.”
Levo: 20-letna Hafsa Omar in njena 18-letna sestra Asma (z žogo) igrata v ženski košarkarski ekipi in obiskujeta univerzo. Hafsa se ukvarja tudi z digitalizacijo avdiokaset in drugih medijev z glasbo, govori in podobnim.
Desno: 19-letna Hassan in 20-letna Muhim Mawliid se učita tradicionalnega plesa na akademiji Halkar v Hargeisi.

FOTOGRAFIJA: DIANA MARKOSIAN

SNEŽNA PATRULJA
SODANKYLÄ, FINSKA
Finski in ameriški vojaki se na vojaškem vadišču severno od severnega tečajnika, premagujoč ovire na smučeh, urijo za vojskovanje v polarnih razmerah. Vaje so potekale dva meseca pred vstopom Finske – ta ima 1340 kilometrov dolgo mejo z Rusijo – v Nato. Usposabljanje so izpeljali v odziv na vojno v Ukrajini.

FOTOGRAFIJA: LOUIE PALU

OBUJENI V ŽIVLJENJE
NEW HAVEN, CONNECTICUT, ZDA
Raziskovalci z Univerze Yale so iskali način za oživitev nedavno odmrlega možganskega tkiva, saj so želeli podrobneje preučiti, kako se celice iz enega dela možganov povezujejo s celicami v drugih delih. Skupini je to uspelo s prašičjimi možgani, ko je združila posebej sestavljen koktajl kemičnih snovi (modra barva) in nosilec kisika (temno rdeča).

FOTOGRAFIJA: MAX AGUILERA – HELLWEG

OSVETLJENI V GOZDU
BIOSFERSKI REZERVAT ZA MONARHE, MEHIKA
Metulji monarhi se pozimi stiskajo drug ob drugega, da se ogrejejo. V večerni svetlobi prekrivajo jelke v rezervatu El Rosario. Rojo je dobil posebno dovoljenje, da je lahko fotografiral tudi v času, ko je rezervat zaprt za obiskovalce. To fotografijo je posnel malo pred sončnim zahodom.

FOTOGRAFIJA: JAIME ROJO

ŠOLA LETENJA
PROVIDENCE, RHODE ISLAND, ZDA
Doktorska študentka Brooke Quinn (desno) in njena mentorica Sharon Swartz v vetrovniku na Brownovi univerzi preizkušata, kako drobne čutne dlačice na prhutih opaznega kratkorepca vplivajo na odziv teh živali, ko med letenjem naletijo na turbulenco.

FOTOGRAFIJA: NICHOLE SOBECKI

ŽIVLJENJE Z VELIKANI
VALPARAI, INDIJA
Sloni se sprehajajo po plantaži čajevcev na območju, ki je bilo nekoč del njihovega gozdnega habitata, preden so ga ob koncu 19. stoletja spremenili v obdelovalne površine. Danes na tem območju živi in dela približno 70.000 ljudi, skupaj z njimi pa tudi 120 slonov.

FOTOGRAFIJA: BRENT STIRTON

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store