Še pred nekaj trenutki je počival na ledeni plošči globoko v antarktičnem kanalu. Nato so se prikazale glave treh kitov ubijalcev in se začele pozibavati na gladini. Orke so lovile. Skoraj 500-kilogramski tjulenj bi bil za večino morskih plenilcev na tej plošči morskega ledu nedosegljiv. Toda te orke – družinska poglavarka s hčerjo in vnukinjo – so tri od približno stotih, znanih po izurjenosti v lovski tehniki, ki ji pravimo odplakovanje z valovi. Njihova skrivnost je v tem, da združijo moči in vodo uporabijo kot orožje. Najprej izberejo tarčo, nato oblikujejo bojno formacijo in se začnejo zaganjati proti plošči. Tik preden jo dosežejo, se z enim samim usklajenim gibom obrnejo in se poženejo pod vodo. S takšnim zaletom ustvarijo močan val, ki pljuskne čez ledeno ploščo, površina se nalomi in krileči tjulenj zdrsi po njej. Napad počasi in sistematično ponovijo. Led še bolj razpoka. Pri tretjem napadu val tjulnja odplakne v morje. Trudi se skobacati na kos ledu, a ga od spodaj pograbi kit ubijalec in izgine nam izpred oči.

“Osupljivo je,” pravi, kolikšna stopnja inteligence je potrebna za vsak val, ki ga ustvarijo. “To ni nekaj, kar bi opazili zgolj po naključju. Rešujejo probleme in opravljajo zelo zapleteno timsko delo. Vodo uporabljajo kot orodje.” Včasih je dovolj en val, približno pet minut traja, da tjulenj zdrsne v morje. Drugič lahko skupina ponovi napad tudi 30-krat in traja dve do tri ure, da pride do plena. Znanstveniki ugotavljajo, da lovcem le redko spodleti. “To vedenje ni prirojeno; naučijo se ga in se v desetletjih izurijo,” pove Gregory. “Ko ustvarjajo valove, se vsakokrat skoraj zdi, da gre bolj za učno izkušnjo kot za lov.”

Toda ker so učinki segrevanja ozračja občutni tudi na Antarktiki in morski led izginja, weddllovi tjulnji vse pogosteje ostajajo na kopnem, zunaj dosega ork. Da bi znanstveniki spremljali, kako orke vrste B1 prenašajo vse toplejše življenjsko okolje, so identificirali vse osebke te populacije, ki jih je približno sto. Ugotovili so, da je vsako leto za kakšnih pet odstotkov manjša. Ali bo ta podskupina ork “izumrla ali le prilagodila vedenje, ne vemo,” pravi Gregory. Toda manj priložnosti za lov z odplakovanjem “pomeni, da del njihove kulture izumira”.

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store