Februar 2023

Mars na Zemlji

ZNAMO POTOVATI PO VESOLJU,
ZNAMO GRADITI VESOLJSKE POSTAJE,
NA KATERIH SE JE MOGOČE
ZA STALNO NASELITI, IN PRISTATI
NA MARSU. POGLAVJE “ALI ZNAMO”
SMO TOREJ OBDELALI. KAKO PA SMO
PRIPRAVLJENI NA NASLEDNJI KORAK?

Vesoljske agencije se seveda ukvarjajo tudi z možnostjo, da bi astronavti potovanje preživeli v stanju “hibernacije”, saj bi se s tem na dolgotrajnih vesoljskih potovanjih izognili dolgočasenju. To smo že videli v številnih znanstvenofantastičnih filmih od Osmega potnika do Medzvezdja. Mekjavić pojasnjuje, da ta tehnologija danes še ni uporabna, vendar “vesoljske agencije zagotovo zanima predvsem razumevanje tega pojava in možnost uporabe na dolgotrajnih odpravah v globokem vesolju”. Za zdaj se zdi bolj malo verjetno, da bo hibernacija videti kot v filmih. Po najbolj optimističnih ocenah bo potovanje na Mars trajalo od sedem do devet mesecev. Ker hibernacije še dolgo ne bomo sposobni zagotoviti, je bolje, da se pripravimo za čim udobnejši polet.

In kje bi lahko živeli, ko pridemo tja? “Steklene kupole”, ki si jih je Musk zamislil za človeške habitate na Marsu, bodo verjetno bolj podobne balonom, kakršni danes prekrivajo teniška igrišča.
Dušan Olaj je generalni direktor slovenskega podjetja Duol Engineering, ki se ukvarja z izdelavo takšnih kupol. Morda se na prvi pogled zdi nenavadno, da bi lahko bila ta tehnologija pomembna za priprave na polet na Mars, vendar so se take kupole izkazale za najustreznejše za zaščito bivališč v negostoljubnih okoljih. Duol Engineering ima pogodbo z Naso za izdelavo specializiranih kupol za uporabo na Marsu. Olaj pojasnjuje: “Zamisel ni bila naša. Tega so se domislili pri Nasi, ko so iskali mogoče rešitve za zaščito marsovskih bivališč.”