Moč gibanja

“KO SEM PRI 22 LETIH prihranil za malo boljšo fotografsko opremo, sem začel dihati samo še za fotografijo,” pravi Samo Vidic, Blejec, ki si danes fotografski kruh služi skoraj izključno v tujini. Bilo je v drugi polovici 90. let, še globoko v časih analogne fotografije. Ker je bil dejaven v različnih športih, še posebej tistih na prostem, je v to smer šla tudi njegova fotografska pot. “Leta 2005 sem družbi Red Bull v Avstrijo poslal elektronsko sporočilo s povezavo na spletno stran, ki so mi jo napravili prijatelji.” Odgovor je priletel čez četrt ure: “Pa poskusimo, so napisali.”

Moč gibanja
Mehičan Jonathan Parades leta 2015 med skokom z višine 30 metrov z enega od slapov, ki sestavljajo veličastno vodno zaveso Viktorijinih slapov na reki Zambezi, na meji med Zambijo in Zimbabvejem.

Tako se je začelo dolgoletno sodelovanje z izdelovalcem energijske pijače, ki sponzorira raznoliko skupino večinoma “adrenalinskih” športnikov in tudi takšne športne prireditve. Vidic danes preživi v povprečju sedem mesecev na leto na najrazličnejših koncih sveta, saj je delovanje razširil na številne športe, sodeluje pa z različnimi agencijami in podjetji. Skupna značilnost teh športov je dinamičnost, pogosto tudi zelo velika hitrost.

To je za fotografa izziv sam po sebi. Navadno pa se ne ustavi pri tem: “Ko opravim delo, za katero sem dogovorjen z naročnikom, se začnem igrati in preizkušati stvari, ki so bolj za mojo dušo. Zlasti blizu so mi vodni športi, predvsem jadranje, saj sem tudi sam jadralec.” Njegove fotografije objavljajo priznani svetovni mediji. Večkrat je zmagal tudi na natečaju Slovenia Press Photo.