Februar 2024

Na tankem ledu

Samice lahko kotijo samo na ledu. Grenlandski tjulnji se konec avgusta selijo z območja Arktike in v drugi polovici februarja poiščejo morski led, na katerem breje samice skotijo navadno po enega mladiča. Dojenje traja štirinajst dni, da si mladiči nakopičijo maščobne zaloge, nato jih tjulnjice pustijo na ledu, saj je spet čas za parjenje. Mladiči živijo od pridobljene tolšče, dokler se ne naučijo plavati in loviti hrano kot odrasle živali. Za to potrebujejo čas – in trden led.


Toda pozimi se ozračje v Zalivu sv. Lovrenca segreva dvakrat hitreje kakor poleti, za več kot dve stopinji vsakih sto let, pravi raziskovalec Peter Galbraith, strokovnjak za fizikalno oceanografijo pri Kanadski agenciji za ribištvo in oceane. To pomeni, da je v zalivu vse manj morskega ledu in razmere kmalu ne bodo več primerne za kotitev grenlandskih tjulnjev.Znanstveniki pogosto opisujejo zime na tem območju kot ledu naklonjene ali nenaklonjene. Ledu naklonjena leta – z mrzlo zimo in debelim, obsežnim ledenim pokrovom – so vse redkejša: obseg morskega ledu v zalivu se manjša že vsaj od leta 1995. Zdaj so pogostejša ledu nenaklonjena leta z milimi zimami in krhkimi, tankimi ledenimi ploščami, ki hitro razpadajo. Ledu nenaklonjena leta so za grenlandske tjulnje lahko usodna. Leto 2011 je bilo eno takih.

Tistega marca se je na dan, ko sva zapuščala zaliv, razbesnel vihar in divje razpenil morje. Ko smo prispeli v pristanišče in sva raztovarjala opremo, nama je Cyr sporočil: šibki led, okrog katerega sva vse tiste dni raziskovala življenje grenlandskih tjulnjev, je vihar zmlel v prah. Na tisoče mladičev je poginilo. V trenutku je od njihovega gnezda ostal samo spomin, shranjen na najinih fotografijah.


Čeprav se zdijo napovedi zelo mračne, še vedno ostaja nekaj upanja. Grenlandski tjulnji so prilagodljivi, in da bi preživeli, bodo sledili ledu. Hammill in Stenson napovedujeta, da bodo morda našli nova območja za kotenje severneje od zdajšnjih. Ta mesec je spet čas za kotenje v Zalivu sv. Lovrenca. Čakala jih bom tam – in upala na trden led.

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store