Marec 2024

Najboljše v letu 2024

PRED VAMI JE SEZNAM 20 POSEBNIH DOŽIVETIJ, OD SAFARIJA
NA KONJSKEM HRBTU V KENIJI DO RAFTANJA PO DIVJIH VODAH
V ZAHODNI VIRGINIJI. SESTAVILI SMO GA RAZISKOVALCI NATIONAL
GEOGRAPHICA, FOTOGRAFI IN UREDNIKI REVIJE.

Prenočite na vodi

KJE: Tofino, Britanska Kolumbija, Kanada

KDAJ: maj – oktober


Tofino Wilderness Resort, pred kratkim ponovno odprto letovišče v divjini, ki je v lasti staroselske skupnosti Ahousahtov, je idilično izhodišče za raziskovanje zahodne obale otoka Vancouver v Britanski Kolumbiji. Luksuzno gostišče na vodi ob severni obali zaliva Clayoquot so obnovili z lesom podrtih dreves. Skupnost prireja vodene izlete z opazovanjem kitov in obiske zavetišča za umetnike Freedom Cove. Tam goste seznanjajo s svojo filozofijo hishuk ish tsawalk (“vse je eno”), ki slavi medsebojno povezanost človeka in narave na ozemlju, kjer ljudje živijo že tisočletja. (Fotografija: KYLOR VOS PHOTOGRAPHY)

Uživajte v vožnji z vlakom

KJE: Škotsko višavje, Velika Britanija

KDAJ: april – oktober


Med odkrivanjem slikovitega Škotskega višavja si lahko privoščite pravo razvajanje. Vlak Royal Scotsman elegantno drsi mimo skrivnostnih jezer in pod osupljivimi vrhovi. Od maja 2024 ponuja prenovljene kabine z razkošno opremo iz temnega lesa z dodatki škotske blagovne znamke Araminta Campbell iz tvida ter tkanin z unikatnimi bogatimi vzorci škotskega kara. Gostje lahko preživijo dan na pohodniških poteh med slapovi ali se poskusijo v golfu, športu, neločljivo povezanem s Škotsko, zvečer pa se lahko na vlaku sprostijo z masažo v salonu dobrega počutja. Potovanje z vlakom, na katerem prenočite od dvakrat do sedemkrat, se začne na postaji Waverly v Edinburghu in se nadaljuje skozi osrčje Škotskega višavja, od Perthshira do Invernessa in razgibane zahodne obale. Med postanki imate dovolj časa za ogled gradov, opazovanje zvezd v narodnem parku Cairngorms in celo za kopanje v jezeru. (Fotografija: BELMOND)

V družbi medvedov

KJE: Narodni park Katmai, Aljaska

KDAJ: junij – september


Narodni park Katmai sodi med območja z največjo koncentracijo rjavih medvedov na svetu. Ponudniki, kot je AK Adventures, pripravljajo vodene izlete ob obali, na katerih se obiskovalcem razkrije drugačna podoba parka kot sicer, saj se znajdejo daleč od natrpanih razglednih ploščadi centra za obiskovalce v kampu Brooks. Tam medvedi uživajo obilje raznolike hrane: šaš, travo, školjke, losose. “Če v divjini vidim enega samega rjavega medveda, se ga razveselim, ker je znamenje, da je pokrajina dovolj zdrava in bo v njej preživel,” pravi Acacia Johnson, fotografinja z Aljaske. (Fotografija: ACACIA JOHNSON, NATIONAL GEOGRAPHIC)

Tecite z olimpijci

KJE: Pariz, Francija

KDAJ: 10. avgust


Med poletnimi olimpijskimi igrami 2024 bo prvič potekal tudi maraton za širšo javnost. To je samo ena od pobud, katerih namen je narediti olimpijske igre bolj vključujoče. “Maraton za vse”, na katerem bo lahko sodelovalo 20.024 izžrebanih tekačev, ki bodo izpolnjevali pogoje, bo potekal na progi med Parizom in Versaillesom, dolgi 42,2 kilometra. Obiščite stran paris2024.org in si pred veliko prireditvijo ali po njej oglejte progo ter sledite zgledu tekmovalcev. (Fotografija: SAMEER AL-DOUMY, AFP/GETTY IMAGES)

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store