“Danes sedim pred vami in imam komaj še kak las na glavi. Pred nekaj tedni so mi izpadli zaradi kemoterapije, s katero sem se zdravil. Čeprav je kemoterapija agresivna metoda, bi bil brez nje že 20 let v grobu.

A čez 20 let bodo leteli izstrelki v nanovelikosti samo proti rakavim celicam v človekovem telesu, ne da bi se dotaknili česar koli drugega. Tega morda ne bom dočakal, vendar sem prepričan, da se bo zgodilo.”

Richard Smalley je izrekel te besede 22. junija leta 1999. Zaradi ne-Hodgkinovega limfoma je umrl 28. oktobra leta 2005 v starosti 62 let. Dobitnik Nobelove nagrade za kemijo je bil pionir nanotehnologije.

Cunamija na odprtem morju tako rekoč ni mogoče opaziti. Moč dolgega in nizkega vala vidimo šele, ko doseže obalo in se začne lomiti. Podobno prikrito potekajo tudi tehnološke revolucije. Ker je rušilni val na poti prek oceana težko zaznati, je laže razumeti, zakaj se tako malo ljudi zaveda, da se nam bliža. Čeprav nanotehnologijo poznamo že dve desetletji, se prvi val uporabe začenja lomiti šele sedaj.

Ko se bo dokončno zlomil, bo revolucija, ki so jo povzročili računalniki, videti le kot sprememba majhnih razsežnosti. Spremenilo pa se bo vse, od baterijskih vložkov in hlač do zdravljenja raka.