Oktober 2023

Nova doba odkritij

Luna je bila prvo postajališče na človekovem najobsežnejšem raziskovalnem popotovanju.
Pol stoletja pozneje smo vstopili v novo dobo raziskovanja in odkrivanja vesolja.
Znova pogledujemo proti Luni, a tudi proti drugim, bolj oddaljenim svetovom.

Supermasivna črna luknja v središču Rimske ceste sije kot ognjeno oko v galaktični megli. Posnetek so naredili z radijskim teleskopom MeerKAT v Južnoafriški republiki. Črna luknja, imenovana Strelec A* (izgovarja se zvezda Strelec A), je milijonkrat masivnejša od našega Sonca. Okoli nje se vrtinčijo plini in prah, ki žarijo zaradi visoke temperature. Vidimo ekvatorialno ravnino naše galaksije, kjer so najgosteje posejani svetli oblaki, v katerih se rojevajo zvezde. Spodaj desno je ogromen plinski mehur, ostanek nekdanje supernove.
IAN HEYWOOD, JUŽNOAFRIŠKI RADIJSKI ASTRONOMSKI OBSERVATORIJ

Na teh šestih fotografijah so oblačni pasovi in vrtinčasti cikloni Jupitrove atmosfere, posneti v svetlobi različnih valovnih dolžin. Po vrsti, od zgoraj levo, si sledijo Webbova slika v infrardeči svetlobi, Hubblova v ultravijolični svetlobi in trije posnetki v infrardeči svetlobi različnih valovnih dolžin, ki so jih naredili s teleskopom Gemini North na Havajih. Zadnjo sliko Jupitra je v vidni svetlobi posnel Hubble.
NASA, ESA, CSA, JUPITER ERS TEAM, OBDELAVA FOTOGRAFIJ JUDY SCHMIDT; NASA/ESA/NOIRLAB/NSF/AURA/M. H. WONG IN I. DE PATER (KALIFORNIJSKA U. V BERKELEYJU) IDR.; INTERNATIONAL GEMINI OBSERVATORY/NOIRLAB/NSF/AURA; INTERNATIONAL GEMINI OBSERVATORY/AURA/NSF/JPL-CALTECH/NASA; MOZAIK 38 FOTOGRAFIJ: THE INTERNATIONAL GEMINI OBSERVATORY/NOIRLAB/NSF/AURA, M. H. WONG (KALIFORNIJSKA U. V BERKELEYJU) IN SKUPINA; NASA/ESA/NOIRLAB/NSF/AURA/M. H. WONG IN I. DE PATER (KALIFORNIJSKA U. V BERKELEYJU) IDR.

Na tej podrobni fotografiji, ki so jo posneli s solarnim teleskopom Daniela K. Inouyeja na Havajih, Sonce spominja na rože, poimenovane po njem. Temne Sončeve pege so prehodna območja hladnejše snovi, ki jih ustvarjajo močna magnetna polja. Ta lahko povzročijo tudi solarne blišče in močnejše izbruhe. Konvekcijske celice ustvarjajo luskam podoben vzorec.
NSO/AURA/NSF

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store