Marec 2023

Očarljivi pajki

PORTRETI PAJKOV PRIČAJO,
KAKO EDINSTVENI,
LEPI IN CELO OČARLJIVI SO.

Pajki so neverjetno raznoliki. Poznamo več kot 50.000 vrst, med njimi vodne pajke, ki večino življenja prebijejo v zvonasti mreži pod vodo, arktične volkce, ki živijo tudi severno od severnega tečajnika, in orjaške bodičaste loputarje, ki lovijo s pastmi in dosežejo starost do 43 let. A številni ljudje zanje nikoli ne pokažejo zanimanja.

“Misel na pajke v ljudeh navadno zbudi odpor,” pravi Javier Aznar, biolog in fotograf iz Madrida, ki je ustvaril občudovanja vreden kalejdoskop fotografij pajkov, zlasti tistih iz ekvadorskih deževnih gozdov, kjer je preživel tri leta. “Toda če jih boste pogledali pobliže, se vam bo razkril osupljiv svet.”

Za fotografiranje gladiatorskih pajkov v Ekvadorju je denimo porabil več let. Ti velikooki, dolgonogi pajki spletajo kvadrataste svilene mreže, ne “navadnih” mrež. Držijo jih z nogami in vanje lovijo mimoidoče žuželke. Vendar so plahi, in če se jim kdo nenadoma približa, pospravijo pasti in se skrijejo. Da je lahko fotograf dobro prikazal njihovo vedenje, se je moral tudi sam preleviti v potrpežljivega plenilca. Dolge ure je tiho in nepremično čakal na “plen”. Potem mu je neke noči, ko se je gladiatorski pajek pripravljal na napad, končno uspelo pravočasno pritisniti na sprožilec in ovekovečiti trenutek.