Avgust 2022

Ogroženi ostvarji

Ostvarji so kot ustvarjeni za dolgoživost
Ti pradavni nevretenčarji z bodičastim repom, lupino v obliki bojne čelade in ostrimi kleščami na koncu osmih od desetih nog se že približno 450 milijonov let razmeroma nespremenjeni potikajo po morskem dnu.

Uspelo jim je preživeti asteroid, zaradi katerega so izumrli dinozavri. Morda pa se bo preživetje človeka izkazalo za težjo nalogo. Tako kot številne druge morske živali tudi ostvarje čezmerno lovijo za hrano in vabe, gradnja na obalah uničuje njihova drstišča. Poleg tega jih množično zbirajo zaradi modre krvi, v kateri je redka snov, ki učinkuje na strjevanje človeške krvi in je ključna za razvoj varnih cepiv. Njihova kri zato morda res rešuje človeška življenja, toda tisti, ki jo pridobivajo, živali pogosto ubijajo – zlasti v večjem delu Azije, kjer ostvarjem odvzamejo vso kri, ne samo dela.
V zadnjih 60 letih se je populacija moluških ostvarjev (Tachypleus tridentatus) zmanjšala za več kot polovico. Toda na filipinskem otočku Pangatalan je ta vrsta nepričakovano postala simbol trdoživosti. Štiri hektare in pol veliko območje je dolga leta prestajalo pustošenje: drevesa so sekali za les, mangrove so sežigali za oglje, na koralnih grebenih pa so čezmerno lovili z dinamitom in cianidom. Leta 2011 so bili tamkajšnji ostvarji, dolgi približno 38 centimetrov, med največjimi še preostalimi živalmi.

Zdaj je Pangatalan zavarovano morsko območje in razmere se izboljšujejo. Zaradi prizadevanj za obnovo grebenov in zasaditve več tisoč dreves so se na otok in v morje okoli njega vrnile številne živali, tudi redki orjaški ostriži (Epinenephelus lanceolatus), ki v dolžino zrastejo približno dva metra in pol. Ostvarji sicer niso tako znameniti kot sloni ali pande, vendar bodo morda ljudem v navdih, da bodo začeli bolje skrbeti za prosto živeče živali. Zaradi vloge, ki so jo odigrali pri razvoju cepiva proti covid-19, so postali bolj cenjeni. Okoljevarstveniki upajo, da bo priznavanje njihove vrednosti spodbudilo odločnejše varovanje habitatov in širšo rabo sintetične krvi namesto krvi ostvarjev – s tem jih bomo rešili, tako kot so oni pomagali rešiti nas.