Julij 2022

Oživljena pot v Rim

Apijeva cesta je nekoč simbolizirala moč rimskega cesarstva. Zdaj Italija obnavlja to starodavno prometnico in upa, da bo ustvarila romarsko pot skozi zgodovino.

Na obrobju Rima je McDonald’s, kjer lahko po naročilu big maca s panceto pogledaš skozi steklena tla in nekaj metrov niže vidiš zglajene, sive tlakovce starodavne rimske ceste ter upognjena okostja, vtisnjena v 2000 let star odtočni kanal.

To so ostanki odcepa prve velike evropske prometnice, Apijeve ceste. Pot, ki je nastala leta 312 pr. n. š., se vije iz mesta in čez južno Italijo do pristaniškega mesta Brindisi na vzhodni obali. Pomagala je navdihniti rek “Vse poti vodijo v Rim”, v Italiji pa jo še vedno imenujejo Regina Viarum – kraljica cest. Toda njena zapuščina je bila v veliki meri zanemarjena in skupaj z njenimi kamni pokopana pod tisočletji zgodovine.

Italijanska vlada zdaj pripravlja projekt, s katerim bi Apijevo cesto spremenili v romarsko pot od živahnega Rima do Brindisija, mirnega obmorskega mesta na peti italijanskega škornja. Na približno 580 kilometrov dolgem odseku po državi se Apijeva cesta kaže v številnih podobah: kot gozdna steza, mestni trg, prometna cesta. Pot ni vedno slikovita ali prijetna, vendar omogoča spoznavanje dela Italije, ki ga vidi le malo turistov.

A preden množice prispejo, mora italijanska vlada Apijevo cesto – znano na kratko kot Appia (Via Appia) – najprej izkopati in v nekaterih primerih tudi najti. Zato sem nekega jesenskega jutra gledala navzdol na cesto iz izpostave imperija hamburgerjev. V Rimu Appia poteka po skoraj 18 kilometrov dolgem odseku dobro ohranjenega arheološkega parka. Zadnji del tega parka je gozdna pot, ki se vzpenja v hrib. Nato Appia za 80 kilometrov izgine pod asfaltom. Nazadnje se v večnem mestu pojavi pod restavracijo McDonald’s.

Tam leži majhen odcep Appie, eden redkih odsekov, ki so jih pred kratkim izkopali in zaščitili.

Via Appia poteka čez mesta, vasi, gore in polja, saj prečka štiri regije in sto občin v Italiji. Večji del poti je skrit pod asfaltom zelo prometne ceste Strada Statale 7. Tu in tam pa najdemo njene prvotne kamne – ob koktajl baru na vaškem trgu ali pod težkimi ponjavami na zaraščenem polju.

Pohod po Appii od Rima do Brindisija ponuja posvetno potovanje skozi italijansko zgodovino. Če pa ga opravimo v drugo smer, gremo po stopinjah svetega Pavla, ki je iz Jeruzalema potoval v Rim. Costa pravi, da je v primerjavi s Caminom de Santiagom “narava še lepša, zgodovina pa 200-krat boljša. In na koncu prideš do papeža.”