Pirhi

PIRH Z ORNAMENTOM IZ 24.000 LUKNJIC OKRAŠENI SIMBOL VELIKE NOČI IN ŠE ČESA.

JAJCE NI SAMO ŽIVILO, JE TUDI EDEN IZMED NAJBOLJ RAZŠIRJENIH INDOEVROPSKIH SIMBOLOV POMLADI, ROJSTVA, VSTAJENJA. Z obliko odraža najnaravnejšo in najpopolnejšo podobo rodovitnosti v pomladanskem času. Predstave, da se je svet rodil iz jajca, so bile znane že Keltom, Egipčanom, Grkom, Feničanom, poznajo jih Tibetanci, hindujci, Kitajci, Japonci, sibirska ljudstva in številni drugi. Tudi v slovenski nesnovni dediščini poznamo motiv aitiološke ali razlagalne povedke o nastanku sveta iz petelinjega jajca. V predstavah številnih ljudstev je jajce že po svoji sestavi povezano z Zemljo – gosti rumenjak naj bi predstavljal zemljo, redkejši beljak nebo.

Franc grom - pirh
Eden od številnih vrhniških pirhov mojstra Franca Groma s Stare Vrhnike. Iz jajca je najprej odstranil rumenjak in beljak, potem pa začel sistematično vrtati luknje ter ustvarjati vzorec. Vsako izvrtano luknjo je povrtal še z notranje strani.

Seveda jajce ni le izvor sveta, ampak naj bi imelo v sebi tudi klico številnih živih bitij. V predstavah starih Egipčanov se je sredi prvotnega kaosa oceana najprej pojavil griček, na njem pa je nastalo jajce. Iz njega je izstopil bog in oblikoval življenjske klice za različna živa bitja ter tako začel urejati kaos. Seveda so stari Egipčani poznali še druge razlage za nastanek sveta in pri vseh se pojavlja jajce. V kitajski mitologiji je bilo pred ločitvijo neba in zemlje najprej kurje jajce. Ko se je to odprlo, se je iz njegovih težkih vsebin izoblikovala zemlja, iz lahkih pa nebo. Po eni od kitajskih predstav je svet neskončno veliko jajce. Na zgornjem notranjem delu lupine so nebo in zvezde, rumenjak predstavlja zemljo, preostalo, torej beljak, pa je prvotni ocean.

Delovna miza mojstra Franca Groma danes sameva v kotu dnevne sobe. Odkar je leta 2015 umrl, nihče ne nadaljuje njegovega mojstrskega okraševanja jajc z vrtalnim strojem in velikim smislom za kompozicijo ornamentov. Za vrtanje je uporabljal številne svedre.

Teh nekaj razlag pomena jajca dokazuje, kako je bila – in je še vedno – njegova simbolika vpeta v številne predstave in verovanja. Zato ni presenečenje, da je jajce dobilo pomen tudi v marsikaterem verovanju. V krščanstvu je pomemben simbol upanja in vstajenja. To pojmovanje izvira iz slikovite predstave pokanja jajčne lupine, ko se izvali pišče. Kristus je namreč vstal od mrtvih iz kamnitega groba, podobno kot pišče pride iz jajca in tako kot krst pomeni vstop v novo življenje. Jajce v krščanstvu je prav tako simbol Kristusovega krsta, tudi splošni simbol ljubezni in prijateljstva.