Januar 2023

Portreti znanosti

POGLED NA SVET IZ VSEH ZORNIH KOTOV

V Sloveniji smo se že kar nekako navadili, da so naši športnice in športniki med prejemniki najvišjih in najuglednejših svetovnih odličij. Tako je, čeprav ima naša država toliko prebivalcev kot povprečno svetovno mesto in čeprav športniki tekmujejo z moštvi ali reprezentancami, ki imajo na voljo bistveno več finančnih sredstev. Zakaj le? Zato, ker veliki uspehi na vseh področjih temeljijo predvsem na ljudeh in precej manj na okoliščinah, v katerih ti delajo. Šport je sicer vsem na očeh, dosežki naših znanstvenic in znanstvenikov pa morda ostajajo malce bolj v medijski senci, a niso zato nič manj pomembni. Premoremo veliko takih, ki sodijo v sam vrh domače in mednarodne znanosti.

Prav zato se je Univerza v Ljubljani odločila, da za seznanjanje ljudi z znanostjo pripravi fotografsko razstavo, na kateri bo predstavila naše pomembne znanstvenice in znanstvenike in področja njihovega dela. Ker za revijo National Geographic Slovenija že vrsto let snujeva ustvarjalne portrete, ki bralkam in bralcem v rubriki “Mnenja” v sliki in besedi predstavljajo zanimive osebnosti, tudi tiste iz znanosti, so delo zaupali nama. Kako sva se ga lotila?

Tokrat je bilo prepleteno z znanostjo. Ni šlo za preprosto portretiranje, saj sva želela delo znanstvenic in znanstvenikov inovativno vizualno vključiti v vsako fotografijo in jih tako predstaviti nekoliko drugače. Odločila sva se za posebno studijsko portretiranje v povezavi z zanimivimi projekcijami namesto ozadja, pri tem pa se nisva izogibala niti računalniškim posegom v te portrete. Nekaj jih je predstavljenih na prejšnjih straneh, več si jih lahko do sredine januarja ogledate na razstavi na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Vljudno vabljeni!