Haarbergova je na Madeiri posnela 522 fotografij. Urednik fotografije Kurt Mutchler je imel težavno nalogo, ko jih je izbiral za objavo. Z oranžno so označene fotografije, ki so se uvrstile v ZADNJI KROG, z modro pa OBJAVLJENI fotografiji.

Ta kraj, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine, najdemo na goratem portugalskem otočju v severnem Atlantiku zahodno od Afrike. Drevesa na nadmorski višini od 300 do 1500 metrov ovijajo trakovi megle in ustvarjajo oblačne gozdove, v katerih živijo številne endemične vrste.

Lovorovi gozdovi na Madeiri, v katerih so tla prekrita z mahom in obrasla s praprotmi, spominjajo na ekosisteme, ki so pred milijoni let prevladovali po vsej južni Evropi. Norveška fotografinja Orsolya Haarberg se spominja, da se je na pohodu med temi drevesi (ki so stara tudi do 800 let) počutila, kot bi “vstopila v sveti prostor”. Njene fotografije opozarjajo na lepoto starodavnih evropskih gozdov. Približno dva odstotka gozdnatih površin Evropske unije ostajata nedotaknjena, tam ne potekajo človeške dejavnosti in s tem se ohranja bogata tapiserija narave.