December 2019

Tiger pri sosedih

Tiger pri sosedih

Slišali smo jih, še preden smo jih zagledali. Oglašanje, ki je odmevalo iz notranjosti lepo urejenega ranča, je bilo bolj podobno vreščanju papig kot mačjemu mijavkanju. Potem je James Garretson odnesel Hulka v dnevno sobo, kjer je nestrpno čakala družina McCabe. Otroci so se hihitali, ko je zvirajočega se mladiča položil v naročje devetletne Ariel in mu v gobček potisnil stekleničko. “Primi stekleničko, takole. Jo držiš?”

Prikimala je. Vsi so žareli od sreče, ko so gladili Hulkovo grobo progasto dlako, Garretson pa je spremljal dogajanje. Dvanajst tednov star mucek, velik kot kokeršpanjel, je držal stekleničko s prevelikima šapama in zagnano sesal iz nje. Ko je bila steklenička prazna, je zlezel na kavno mizico in prevrnil našo fotografsko opremo.

Garretson ga je zvabil nazaj z novo stekleničko, da bi ga lahko poljubkoval še petletni Arielin bratec James. Potem je razposajeni mladič skočil s kavča, me s presenetljivo močjo od zadaj zgrabil za noge in mi na mečih povzročil 12-centimetrske praske. Globoko je zasadil kremplje in se me oklenil kot klop. Garretson ga je odtrgal od mene in vsi so se malce nelagodno zasmejali. Tigrček je bil igriv. Kakor vsaka druga muca. Še dva tigrčka sva spoznala v zadnji sobi Ringlingovega središča za oskrbo živali v Oklahomi (ki ni v nikakršni povezavi s slovitim potujočim cirkusom bratov Ringling).


Zunaj sva opazovala šest odraslih tigrov, ki so se namakali v bazenih ali lovili drug drugega. Bili so preveč rejeni, a zdeli so se zadovoljni in njihov življenjski prostor je bil čist. To je bilo septembra 2018. Pozneje sem izvedela, da je leta 2003 sedem tigrov, ki jih je oskrboval Garretson v nekem drugem središču, ubilo žensko. V sodnem spisu piše, da so bile mačke “izredno lačne” in so skozi majavo živinsko ogrado šavsnile po 35-letni Lyndi Brackett ter ji “v krvoželjnosti” odtrgale roko. Brackettova, ki je tam delala kot prostovoljka, je izkrvavela.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo (USDA) je Garretsonu naložilo plačilo globe v višini 32.560 dolarjev in odredilo, da ne sme več razkazovati, rediti, kupovati ali prodajati živali (s tigri vred), za ravnanje s katerimi je potrebna zvezna licenca. A leta 2017 je v Ringlingovem središču že delal z novimi mačkami. Središče je imelo licenco za obratovanje; od USDA ga je pridobila njegova prijateljica Brittany Medina.