April 2018

Ulice Martina L. Kinga

Leta 1968 je tri tedne po atentatu na Martina Luthra Kinga ml. mestni svet v nemškem Mainzu po njem poimenoval ulico; v zgolj nekaj dneh so mestni svetniki storili to, za kar so v Kingovem rojstnem mestu Atlanti potrebovali osem let. Tudi v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee, kjer je King padel pod streli atentatorja, so po njem poimenovali ulico – a šele več kot 40 let po njegovi smrti. Novo ime je lahko znamenje bleščeče prihodnosti, kakor v Stari zavezi, ko je Bog ‘vzvišenega očeta’ Abrama preimenoval v Abrahama, ‘očeta množice narodov’. Kadar se spremeni zemljepisno lastno ime, je to dokaz moči in vpliva, saj preimenovanje pokaže, kdo je vpliven in kdo je zaznamoval kulturo nekega obdobja.

ulice  martina l. kingaErmelo, JAR, MARTIN LUTHER KING STREET
Preimenovanje okrog leta 2007 • Fotografija: Andrew Esiebo
King je v govoru decembra 1964 opozoril, da “težava rasne nepravičnosti ni omejena zgolj na eno državo”. Predvidel je, da bodo gospodarski ukrepi prej ali slej spodkopali ureditev, ki je spravila za rešetke Nelsona Mandelo. Imel je prav. Po letih sankcij proti Južnoafriški republiki so apartheid leta 1994 opustili, vendar je posledice čutiti še danes. V središču Ermela ni več rasnega razlikovanja, a več kot 99 odstotkov prebivalcev te nove četrti je črncev.

Tako denimo v nemškem Schwerinu Ulica dr. Martina Luthra Kinga dela družbo Ulici Ane Frank. V predmestju Grenobla Saint- Martin-d’Hères v Franciji se Ulica Martina Luthra Kinga stika z Ulico Rose Lee Parks, poimenovano po ženski, ki je leta 1955 v Montgomeryju v Alabami začela bojkot vožnje z avtobusom. V Port-au-Princeu na Haitiju se ulica, poimenovana po revolucionarju iz 18. stoletja Toussaintu L’Ouverturu, steka v ulico, ki nosi Kingovo ime. Dve leti pred smrtjo je bilo Kingu v ZDA naklonjenih le 33 odstotkov prebivalstva; najbrž je bil to odraz rasizma in nelagodja številnih belcev ob njegovem radikalnem zavzemanju za socialno pravičnost.

A z vsakim desetletjem se njegova priljubljenost krepi – četudi imajo ljudje o idejah, ki jih je zagovarjal, morda vse bolj meglene predstave. Danes, 50 let po njegovi smrti, približno 90 odstotkov Američanov gleda nanj z naklonjenostjo. V ZDA je po njem poimenovanih najmanj 955 ulic. Številne se vijejo skozi revnejše četrti. A stereotip, da gre za neprepoznavne ulice v propadajočih soseskah, je prenapihnjen. Geograf Derek Alderman z Univerze v Tennesseeju jih je preučil nekaj sto in zatrjuje, da med temi in glavnimi ulicami v ameriških mestih na splošno ni bistvene razlike v poslovni dejavnosti, ki poteka na njih. “Ko poimenuješ ulico po nekom, kot je King, jo moraš vzdrževati kakor spomenik, postavljen njemu v čast, tako da bi bil nanjo ponosen, če bi se kdaj vrnil in jo obiskal,” je dejal Daniel D’Oca, ki je leta 2015 na Fakulteti za oblikovanje Harvardove univerze predaval predmet “Pot MLK: oblikovanje glavne ulice črne Amerike”.

ulice  martina l. kingaKolkata, Indija; DR. MARTIN LUTHER KING SARANI
Preimenovanje leta 1986 • Fotografija: Ian Teh
Na nekdanji ulici Wood Street v kolkatski stanovanjski soseski prodajalec mimoidočim ponuja napitek iz moke sattu. Indijski politik Mahatma Gandhi, ki je vodil miroljubni odpor proti britanskim kolonialnim oblastem, “je bil za nas zvezda vodnica pri rabi metode doseganja družbenih sprememb z nenasiljem,” je dejal Martin Luther King ml. “Nenasilje ni jalova nedejavnost,” je poudaril v govoru leta 1964 ob prejetju Nobelove nagrade za mir, “temveč močna moralna sila, ki vodi v družbeno preobrazbo.”

Študenti so morali vizualno predstaviti Kingovo ulico tako, da bi poosebljala vrednote, za katere se je zavzemal – rasno nedeljen, živahen in varen, gospodarsko stabilen prostor z dejavnostmi, ki zadovoljujejo potrebe bližnjih stanovalcev. Po vsem svetu je več kot tisoč ulic, poimenovanih po Martinu Luthru Kingu; veliko jih je v Nemčiji, domovini moža, po katerem je dobil ime. Kingu in njegovemu očetu je bilo sprva ime Michael. A starejšega Kinga, prav tako baptističnega pridigarja, je leta 1934 med obiskom Berlina protestantski reformator Martin Luther tako prevzel, da je sebi in (takrat petletnemu) sinu spremenil ime. Zmage, ki jih je dosegalo gibanje za državljanske pravice, so postopoma vodile v uresničitev sanj Martina Luthra Kinga ml. o koncu državno predpisanega ločevanja na podlagi rasne pripadnosti. Njegova smrt je pospešila sprejetje zakona o prepovedi diskriminacije pri najemu ali nakupu stanovanj (Fair Housing Act) v kongresu. V desetletjih po Kingovi smrti se je med temnopoltimi Američani zmanjševala revščina, povečeval pa se je delež otrok s končano srednjo šolo in lastnikov stanovanj.

A veliko ulic, poimenovanih po Martinu Luthru Kingu, še ne pomeni, da je svet v resnici naklonjen izkoreninjenju revščine. V Memphisu, kjer so Kinga ubili, je stopnja revščine višja od ameriškega povprečja. Leta 1971 so neko mestno ulico poskušali poimenovati po tem borcu za državljanske pravice, a neuspešno. Leta 2012 je mestnemu svetniku Berlinu Boydu z vnovično pobudo vendarle uspelo.