Vabilo na brezplačen webinar revije National Geographic Slovenija | dr. Tilen Genov: Inteligentna bitja v našem morju

Spoštovani ljubitelji dobrih zgodb,

kiti in delfini so zelo drugačni od nas, a so nam vendarle v marsičem zelo podobni. Čeprav na prvi pogled spominjajo na ribe, so bolj sorodni ljudem kot ribam. Ta zanimiva in inteligentna bitja so pomemben del morskih ekosistemov, nekatere predstavnike te skupine živali pa imamo tudi v Sloveniji, pred lastnim pragom.

V tem predavanju bo dr. Tilen Genov predstavil življenje delfinov ob slovenski obali, grožnje, s katerimi se soočajo, ter nekatera zanimiva in nepričakovana spoznanja 20-letnih raziskav pri nas. Spoznali bomo, kako je povsem neznana populacija delfinov postala ena izmed najbolje preučenih v celotnem Sredozemlju, zakaj jo je vredno varovati ter zakaj so kiti morda ključnega pomena pri spopadanju s klimatskimi spremembami.

NA PRIJAVO

60-minutno BREZPLAČNO spletno predavanje revije National Geographic Slovenija Inteligentna bitja v našem morju: pomen preučevanja delfinov in kitov bo v četrtek, 26. maja, od 20. do 21. ure vodil dr. Tilen Genov.

Foto: dr. Tilen Genov, društvo Morigenos

Dr. Tilen Genov je morski biolog, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem morskih sesalcev in varstvom morja. Je ustanovitelj in predsednik društva Morigenos – slovenskega društva za morske sesalce, asistent na Oddelku za biodiverziteto Univerze na Primorskem ter član različnih delovnih teles, kot sta npr. Skupina strokovnjakov za kite pri Mednarodni zvezi za varstvo narave (IUCN Cetacean Specialist Group) in Svet za varovanje okolja Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Po končani diplomi iz biologije na Univerzi v Ljubljani je z odliko opravil magisterij s področja znanosti o morskih sesalcih na Univerzi St. Andrews v Veliki Britaniji, kjer je tudi doktoriral. Z raziskovanjem morskih sesalcev se ukvarja več kot 20 let, preučeval pa jih je med drugim v Sredozemskem, Rdečem, Arabskem in Severnem morju ter v Atlantskem, Indijskem in Tihem oceanu. Njegova področja dela so predvsem preučevanje velikosti in dinamike populacij kitov in delfinov, prostorsko modeliranje, analize socialne strukture ter vplivi človeških aktivnosti na morske sesalce.

NA PRIJAVO