Vabilo na brezplačni webinar National Geographica Slovenija | Dr. Boštjan Laharnar: Kelti v Sloveniji

Spoštovani ljubitelji dobrih zgodb,

bi tokrat prisluhnili zgodbi o Keltih v Sloveniji? Po poteh preteklosti nas bo popeljal dr. Boštjan Laharnar iz Narodnega muzeja Slovenije. Pridružite se nam v četrtek, 25. novembra, ob 20. uri.

NA PRIJAVO

Kelti v Sloveniji? Mar res? Seveda!

Kelti so skupno ime za pisano paleto ljudstev, ki so krojila zadnja stoletja evropske prazgodovine. Čeprav so bile med njimi številne razlike, so osvojila primerljivo tehnološko znanje, gojila edinstven umetniški slog in govorila podobne jezike. Območje Slovenije so obvladovali Tavriski in Karni, znaten je bil vpliv Norikov. Kot tolikokrat v zgodovini so se tudi v mlajši železni dobi naši kraji znašli na stičišču – tokrat na stičišču med srednjeevropskimi Kelti in njihovimi sodobniki, npr. Kolapijani, Japodi in Histri. V predavanju bomo izvedeli, kje so najdišča ostalin prazgodovinskih Keltov v Sloveniji. Spoznali bomo njihovo materialno zapuščino, grobišča in svetišča. Železna doba se je na Slovenskem končala z rimsko osvojitvijo, vojaškim porazom keltskih plemenskih zvez in priključitvijo keltskih kraljestev rimski državi.   

Ne zamudite te izjemne pripovedi, s katero boste obnovili ali nadgradili svoje znanje, prav gotovo pa tudi nahranili domišljijo!

Do spletnega predavanja boste lahko preprosto dostopali prek klika na povezavo, ki jo boste prejeli na dan dogodka. Udeležba je brezplačna, a je število mest omejeno, zato pohitite s prijavo.

60-minutno BREZPLAČNO spletno predavanje revije National Geographic Slovenija Kelti v Sloveniji bo v četrtek, 25. novembra, od 20. do 21. ure vodil dr. Boštjan Laharnar.


(Foto: Tomaž Lauko)

Dr. Boštjan Laharnar je kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije. Kot član raziskovalnega programa Premična kulturna dediščina: arheološke in arheometrične raziskave raziskuje obdobje zadnjih stoletij železne dobe in začetka rimske dobe v Sloveniji z okolico ter pri tem preučuje arheološke najdbe, najdišča in krajine. Je sourednik monografije o sledovih rimske vojske na Slovenskem, avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter soavtor več arheoloških razstav, med njimi aktualne stalne razstave Zgodbe s stičišča svetov v Narodnem muzeju Slovenije. 

NA PRIJAVO

Vsi udeleženci spletnega predavanja boste imeli ekskluzivno možnost naročila revije po znižani ceni!