Vabilo na brezplačni webinar National Geographica Slovenija | Dr. Marina Dermastia: Največje popotovanje človeštva – Spomini, zapisani v moji DNK

Spoštovani ljubitelji dobrih zgodb, kmalu bomo ponovno z vami!

Tokratno spletno predavanje bo sprehod skozi genetsko dediščino človeštva – predstavili vam bomo rezultate izjemnega projekta, s katerim so več let pripravljali in risali zemljevid genetskih poti človeštva. Ste kdaj pomislili, da smo pravzaprav vsi migranti? Na brezplačnem spletnem predavanju revije National Geographic Slovenija, ki bo v četrtek, 25. februarja, ob naši – že ustaljeni – 20. uri zvečer, boste slišali, zakaj je tako.

Društvo National Geographic Society se je namreč leta 2005 lotilo projekta Genographic, ki se je končal leta 2020. Začetna ideja projekta je bila napredna analiza DNK posameznikov iz različnih skupnosti staroselcev, katere rezultati bi pomagali odgovoriti na osnovno vprašanje, od kod prihajamo in kako smo v relativno kratkem času naselili (in prenaselili) naš planet. Projekt je bil večplastna globalna iniciativa, ki je uporabljala genetiko kot orodje za odpiranje antropoloških vprašanj na globalni ravni. Leta 2016 se je začela druga faza projekta, Geno 2.0, ki se je od ciljnih skupin staroselcev razširila na splošno populacijo. Z darovanjem lastne DNK so prostovoljci dobili priložnost, da odigrajo pomembno vlogo v zgodovinskem risanju zemljevida genetskega potovanja vseh nas. V projektu je tako sodelovalo milijon posameznikov iz več kot 140 držav, ki so pomagali odkrivati vzorce svetovnih selitev od časa pred približno 150 000 leti naprej ter pomagali zapolniti vrzeli v našem poznavanju selitvene zgodovine človeštva. V predavanju vas bo na vznemirljivo in v mnogočem zelo presenetljivo genetsko pot svoje družine proti izvoru, ki jo je omogočilo sodelovanje v projektu Geno 2.0, popeljala dr. Marina Dermastia.

60-minutno BREZPLAČNO spletno predavanje revije National Geographic Slovenija Največje popotovanje človeštva: Spomini, zapisani v moji DNK bo v četrtek, 25. februarja, od 20. do 21. ure vodila dr. Marina Dermastia.

NA PRIJAVO

(povezavo do predavanja vam bomo poslali na dan dogodka)

FOTO: dr. Marina Dermastia

Dr. Marina Dermastia – znanstvenica, raziskovalka in članica uredniškega odbora revije National Geographic Slovenija

Doktorica Marina Dermastia je znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo in redna profesorica za rastlinsko biologijo in biologijo celice na Univerzi v Ljubljani ter na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana. Že od začetka izhajanja slovenske izdaje revije National Geographic je tudi članica njenega uredniškega odbora in je dejavno vključena v oblikovanje njenih vsebin. Več kot 30 let svoje znanstvene kariere je posvetila preučevanju razvoja rastlin in njihovih molekulskih interakcij s patogeni. Raziskovalno sodeluje z znanstveniki iz vseh delov sveta. Bila je gostujoča raziskovalka in profesorica na univerzah Brandeis in University of Florida v ZDA. Poleg znanstvene kariere se zelo dejavno posveča tudi sporočanju dosežkov znanosti. Za učbenike za vse ravni izobraževanja, poljudne članke, predavanja in filme je prejela več domačih in mednarodnih nagrad.

NA PRIJAVO

(povezavo do predavanja vam bomo poslali na dan dogodka)