Vsaka stopinja šteje

OGLASNO SPOROČILO.

Prihrani energijo. Ohrani planet.

Vsi se zavedamo jasnih izbir, ki vodijo v trajnostni način življenja. Premišljena izbira prevoznih sredstev z manj izpusti CO2, alternativni viri energije, nove navade ob nakupovanju in preživljanju prostega časa. Vendar, smo kdaj pomislili, kako naše navade pri pranju perila vplivajo na okolje?

V času, ko se arktično območje segreva kar dvakrat hitreje kot preostali deli planeta in so nepovratne spremembe bližje kot kadarkoli prej, sta Ariel in National Geographic združila moči in raziskala, kako majhne spremembe doma lahko vodijo v velik okoljski preobrat.

Kolikšna je temperatura pranja, ko pereš perilo?

Raziskava je pokazala, da proizvodnja, embalaža, transport pralnih sredstev ali njihov razvoj ne vplivajo toliko na globalno segrevanje kot samo pranje perila. Večina, kar 60 % toplogrednih plinov, nastane v samem procesu pranja, med segrevanjem vode v naših pralnih strojih. Z vsako dodatno stopinjo pri temperaturi pranja povečamo potrošnjo energije, kar dan za dnem, cikel za ciklom, kumulativno privede do velikih podnebnih sprememb.

Poglejmo primer Evrope. V povprečju peremo perilo na 43 °C. Če to temperaturo znižamo na 30 °C, lahko skupaj znižamo emisije CO2 za kar do 3,5 milijona ton na leto. To je enakovredno umiku 2 milijonov avtomobilov s cest! Razlika pa ni bistvena le za okolje, ampak tudi za prihranke gospodinjstva. Z znižanjem temperature pranja za 10 °C, premišljenim polnjenjem pralnega stroja in pravilnim odmerjanjem detergenta za pranje perila lahko prihranimo tudi do 50 %.

KVIZ: Kako okolju prijazno je tvoje pranje?

Na spletni strani Vsaka stopinja šteje lahko s pomočjo zabavnega kviza hitro preveriš, kako okolju prijazne so tvoje navade pri pranju perila ter kaj lahko še narediš za premik k boljšim izbiram.

REŠI KVIZ

Poglej, kako malo je treba za lepši (in boljši) svet.

Formula iz narave

Ariel je navdih za učinkovito formulo čiščenja odkril v naravi. Natančneje v mikroorganizmih, ki živijo na morski travi v hladnih vodah. Raziskovalci so odkrili, da so njihovi encimi naravno čistilo. Iz njih so razvili biorazgradljivo tehnologijo Purenzyme, ki je izjemno učinkovita pri odstranjevanju madežev iz tekstila. Ta že pri nizkih temperaturah odlično odstrani madeže in vonj ter tako zagotavlja brezhibno čisto perilo. Pralno sredstvo pa se po uporabi naravno razgradi in ne škoduje okolju.

Kaj lahko naredimo

Včasih so najbolj preprosti koraki tisti, ki vodijo v uspeh. Že tako majhna sprememba, kot je znižanje temperature pranja perila za 10 °C, lahko dolgoročno naredi veliko. Če k temu dodamo še izbiro kakovostnega pralnega sredstva, izbiro krajših ciklov pranja, premišljeno pranje polnih strojev perila ter trajnostno vedenje ob nakupih novih oblačil, smo že na pravi poti k uspehu. Vsaka stopinja šteje, zato naredimo nekaj za okolje z malimi spremembami vsak dan.