Maj 2016

Yellowstonski narodni park

Širši Yellowstone:
več kot zgolj seštevek sestavnih delov

Klik na video.

Ta pogajanja, ki ne le v Yellowstonu, ampak tudi drugje na planetu potekajo še danes, so vse nujnejša, saj se svet, ki ga obvladuje človek, širi, svet, kjer prevladuje narava, pa se umika. Se bomo sploh lahko pogodili?

Zamisel o širšem yellowstonskem ekosistemu, ki se je začela uresničevati v 80. letih prejšnjega stoletja, je zaznamovala pomemben korak v ekološkem razmišljanju. Odgovorni za upravljanje naravnih virov so spoznali, da biološki procesi, ki potekajo v Yellowstonskem narodnem parku, segajo daleč onkraj njegovih meja in da lahko dejavnosti v enem delu močno učinkujejo na sosednja območja.

yellowstone
Ta koncept je odgovornim za upravljanje naravnih virov po vsem svetu pomagal razumeti, da je zdrava in dobro delujoča bioregija – širši Yellowstone se razprostira na devetih milijonih hektarov – vredna precej več kot zgolj seštevek njenih sestavnih delov. Sistem je največje sklenjeno območje divjine v javni lasti v ZDA, če izvzamemo Aljasko. Pa je res dovolj velik, da mu bo na dolgi rok uspelo ohraniti naravne čudeže, ki jih najdemo v njem?

yellowstoneKliknite na sliko za povečavo.

V širšem yellowstonskem ekosistemu danes živi več kot 700 grizlijev, to pa je najmanj trikrat toliko kakor pred 40 leti, ko so bili grizliji na seznamu ogroženih živalskih vrst. Ker je občutno narasla tudi človeška populacija, so srečanja med medvedi in ljudmi seveda pogostejša. Leta 2015 so v parku usmrtili 25 grizlijev – približno tri odstotke populacije – ker so medvedi poškodovali ljudi, njihovo živino ali premoženje.

yellowstone
Bizoni so stoletje po tem, ko jih je Yellowstone rešil pred izumrtjem, nekakšen živi kompromis: nekako uspevajo v kolikor toliko neokrnjenem okolju. Ker se prosto razmnožujejo, plenilci pa raje napadajo vapitije, njihovo število raste hitreje od zmogljivosti parka, da jih preživi. Ko prestopijo meje parka, so za rančarje bolj nadloga kot simbol ameriškega Zahoda. Uprava parka, državne oblasti in pripadniki indijanskih ljudstev vsako leto odstrelijo več sto živali.

yellowstoneVideo.
Posnetek je v angleščini.
Še več videov pa na strani DODATNO.