December 2021

Za živali je to boj za obstanek

V DEŽELI OBILJA, KI JE TUDI DEŽELA POMANJKANJA, NASLEDNJI OBROK POMENI VSE.

Na počivališču levov v Serengetiju v Tanzaniji je za vozili, natrpanimi s turisti, ostala prašna goličava, prepredena s sledovi gum. Marec je in ti plenilci so se do sitega nažrli, saj se v bližini telijo črede gnujev. Pozneje, ko se črede v iskanju boljše paše premaknejo proti severu, levi težko najdejo dovolj hrane in nekatere čaka neizogiben pogin od lakote.
Vodniki v narodnem rezervatu Masai Mara jim pravijo “veličastnih pet”. Ti gepardji samci so skupaj lovili več kot štiri leta. Samci med seboj navadno tekmujejo za plen, a ker so gepardi družabni in zelo prilagodljivi, so te živali ostale skupaj, dokler jim je zavezništvo koristilo.
Skupna igra vrstnikov je ena od oblik vedenja, ki jih opazimo med odras­limi slonjimi samci. Ko se družijo ob vodnih kota­njah, včasih z rilcem drug drugemu pokrijejo glavo ali pa položijo uhelj čez glavo ali križ drugega slona. Podrejenost domi­nantnemu samcu poka­žejo tako, da se mu pri­bližajo in mu konico rilca položijo v usta.
Boj za prevlado med samci zeber je lahko neizprosen, zlasti kadar si prizadevajo za naklonjenost samice. Žrebci se med spopadi neusmiljeno brcajo in grizejo. Srdit spopad se lahko konča s počeno lobanjo, zlomljenimi kostmi, odgriznjenim repom ali celo smrtjo.
Da bi leopard plen obvaroval pred napadalno hijeno ali lačnim levom, je uplenjeno impalo zvlekel v drevesno krošnjo, kjer se bo v miru na-jedel. Leopardi, ki se radi držijo zase in jih v naravi zlepa ne srečate, v ta namen poiščejo močne in rogovilaste veje, da si zagotovijo trdno oporo. En zdrs je dovolj, da se sveži ulov znajde na dosegu drugih plenilcev.
Jastrebi so se lotili gnu­jevega trupla. Te ptice so za ekosistem nepo­grešljive, saj pospravijo ostanke hitreje kot drugi mrhovinarji in tako zmanjšajo nevarnost širjenja bolezni na druge živali ali ljudi. Skupaj s selečimi se čredami po­tujejo tudi milijarde muh, ki iščejo priložnost, da se na plenu nahranijo in v trupla izležejo jajčeca.
Skupina gepardov, znana kot veličastnih pet, je uplenila gnuja. Po navadi ena od mačk podre žival, druge pa jo potem z zobmi stiskajo za goltanec, dokler se ne zaduši. Vedno čuječi gepardi se morajo paziti nasilnih tatov, kot so levi in hijene.