December 2019

Zasvojeni s plastiko

Plastika

Na prvi pogled je mogoče težko opaziti, kaj imajo skupnega izdelki, kot so zobne ščetke, pnevmatike, cigarete in čevlji. Če pa si jih natančneje ogledamo, ugotovimo, da so – kakor toliko drugih predmetov v našem vsakdanjem življenju – v večji ali manjši meri izdelani iz čudežne snovi, ki ji pravimo plastika. Ta snov je danes globalni problem.

Ker jo mešamo z drugimi materiali – pa tudi različne vrste plastike med sabo, na primer pri materialih za čevlje – jo je včasih težko ali nemogoče reciklirati. Za recikliranje, sežiganje ali zakopavanje na odlagališčih marsikje ni možnosti, da ne omenjamo odpadkov, ki pristanejo v rekah in morjih. In tako plastični predmeti po pretečenem kratkem roku uporabnosti največkrat postanejo smeti, ki bodo še stoletja obremenjevale planet.

Odmetavajo se v reke, ki jih odplavljajo v morje. Tam razpadajo v drobne delce, ki jim pravimo mikroplastika. Te drobce jedo velika in majhna morska bitja. Mešajo se tudi v morsko sol in na koncu jih pojemo ljudje, o učinkih pa lahko samo ugibamo.

Še manjše delčke, ki jim pravimo nanoplastika, vdihujemo; znanstveniki so jih pred kratkim odkrili na odmaknjenih gorskih vrhovih in celo na Arktiki, kamor jih zanesejo vetrovi, dež in sneg. Čudež se je spremenil v grozljivko. Vprašanje, kako ga ohraniti brez grozljivih posledic, postaja vse pomembnejši izziv. Okoljevarstveniki že pol stoletja ponavljajo: “Z zmanjševanjem proizvodnje, ponovno uporabo izdelkov in recikliranjem.”

Podjetjem, ki prodajajo plastične izdelke in embalažo, pa se ne izplača, da bi spodbujala zmanjševanje proizvodnje in ponovno uporabo izdelkov, in tudi recikliranje – ki je nekoč veljalo za rešitev vseh težav – je lahko zapleteno in drago. Toda danes, ko onesnaženost s plastiko predstavlja globalni problem in vse večje tveganje, se povečuje tudi splošna ozaveščenost. Kaže, da smo na pragu kulturnega premika.

Plastični odpadki nam vzbujajo skrbi. Podjetniki iznajdevajo nove načine, kako zmanjšati njihovo količino. Ni cilj demonizirati stvari, ki so bile izumljene iz dobrih razlogov in z dobrimi nameni; cilj je najti način, kako uporabljati plastiko, ne da bi jo tudi jedli. Vsako področje življenja, ki se ga je dotaknila plastika, predstavlja drugačen izziv. Vsak predmet ima svojo zgodbo. Pred vami je nekaj teh zgodb – in nekaj rešitev.