September 2022

Zemljini začetki

Fotografska odisejada ponuja vpogled v Zemljino davno preteklost.

Objavljene fotografije nas popeljejo na popotovanje skozi zgodovino Zemlje. Na upodobitvah našega planeta se kakor v odprti knjigi razkrivajo prvobitni geofizikalni procesi, katerih vrhunec je bila pojavitev življenja. “Namen tega potovanja skozi čas, prostor in pestrost narave je okrepiti človekove vezi z Zemljo in spodbujati spoštljiv odnos do nje,” pravi francoski fotograf Olivier Grunewald. S partnerko, okoljevarstvenico in pisateljico Bernadette Gilbertas, že 30 let potujeta po svetu in za svoj projekt Začetki dokumentirata kraje, na katerih se najočitneje kažejo sile, ki so oblikovale naš edinstveni planet. Ta je kamnit, rojen iz kaosa.

Gonilo njegovega spreminjanja je evolucija, na njem so se razvili različni habitati in milijoni vrst. Med njimi je tudi naša, Homo sapiens, ki je očarana od čudes Zemlje – hkrati pa jih zlahka uničuje.Grunewald in Gilbertasova sta zaskrbljena zaradi podnebnih sprememb in drugih okoljskih težav, zato sta energijo usmerila v projekt, ki je poklon čudovitemu nebesnemu telesu, na katerem živimo. “Ta bujni, bogati in prijazni planet je potreboval 4,5 milijarde let, da se je izoblikoval,” pravi Grunewald. “Kaj bomo naredili zdaj? Bomo še naprej povzročali okoljsko krizo ali se bomo končno odločili in preprečili najhujše? ”Projekt Začetki prikazuje lepoto in prostranost neukročene narave. Ognjeniki bruhajo hudournike razbeljene lave. Zastori severnega sija poplesujejo v ledeni noči kakor prikazni. Erozijski procesi oblikujejo gore. Nove življenjske oblike se trudijo najti pot.

Rastline se razraščajo po planetu in živali se prilagajajo različnim habitatom. “Narava je včasih nebrzdana, včasih umirjena, vedno v gibanju in zgovorna, zato je brezkončen vir navdiha,” pravi Gilbertasova.S podobami na teh straneh – majhnim delom Grunewaldove zbirke – so prikazane štiri razvojne stopnje. Prva je kaos – v tej skupini so fotografije, na katerih so predstavljeni turbulentni začetki planeta. Tiste iz druge skupine, poimenovane Zemlja, se osredotočajo na pokrajine, ki so jih izoblikovali erozijski procesi. Oaza predstavlja razširjenost rastlin – njihove vztrajne poskuse pojavljanja v najbolj nenavadnih okoljih. Fotografije iz zadnje skupine prikazujejo živali in slavijo biotsko pestrost živalskega kraljestva v vsej njegovi veličastnosti. Grunewald in Gilbertasova sta na fotografijah ujela bistvo krajev, ki pričajo o Zemljini daljni preteklosti – pradavni utrip, ki je zanetil življenje.