Maj 2024

Zgodbe na skalah

Pripadniki staroselskih ljudstev
so tisočletja vrezovali in slikali svoje
zgodbe po vsem ozemlju današnje
Severne Amerike. To bogato
kulturno dediščino zdaj predstavljajo
staroselski in nestaroselski
strokovnjaki, razkrivajo pa se
vedno nove umetnine.

Ti ogromni, dobro vidni liki – vseh je šest, največji meri v dolžino 52 metrov – sodijo med najznamenitejše geoglife ameriškega Zahoda in jih na tem območju najdemo na stotine. Ustvarjeni so bili s strganjem temne puščavske patine, pod katero se je skrivala svetlejša kamnina. Kdo so bili umetniki, ki so ustvarili te tako imenovane naskovske slike Severne Amerike, in kakšni so bili njihovi nameni, se še vedno ne ve; Mohavi in Kečvanci, ki živijo ob spodnjem toku reke Kolorado, verjamejo, da človeški lik predstavlja Mastamha, stvarnika življenja, živalski liki pa Hatakuljo, pomočnika pri stvarjenju.

Skrivnostna kraljica Mokijev je dobila to neuradno ime po nizu belih pik, ki ji obdajajo glavo. V njih številni opazovalci prepoznajo krono, pravi arheolog Kevin Jones. Živalski lik ob njej imajo pogosto za psa. Ta podrobno izdelana slika nadnaravne velikosti v barriercanyonskem slogu priteguje pozornost številnih pustolovcev, ker je v bližini avtoceste in priljubljenega rekreacijskega območja Glen Canyon. Stene bližnjega kanjona krasijo še drugi piktogrami in petroglifi.

Leta 2021 so se Šoniji vrnili v domovino prednikov in bili znova priznani za dediče največje še ohranjene zemeljske skulpture na svetu, katere izvor je že dolgo predmet psevdoznanstvenih teorij. “To so ustvarili naši ljudje – ne velikani ne starodavni vesoljci,” pravi poglavar Barnes. “Ta veličastna gradnja je bila ogromen skupnostni dosežek. Rad bi, da moji rojaki doživijo slovesno vrnitev domov in vidijo to sveto kačo, narejeno iz zemlje, ki so jo držali v rokah naši predniki.”

“Nihče od nas noče zapustiti
tega sveta, ne da bi
v pokrajini pustil sled.”

ARHEOLOG JOE WATKINS (PRIPADNIK ČOKTOJEV)
Te stopinje v narodnem parku White Sands v Novi Mehiki so se za vse večne
čase vtisnile v usedline, bogate s sadro. Stare so več kakor 20.000 let in so ovrgle
prejšnje domneve o tem, od kdaj je naseljena Severna Amerika. “Da so se ohranile,
je geografsko, geološko in klimatološko naključje,” pravi Watkins.
“Vidna je pot, po kateri so ljudje hodili skozi pokrajino pred 20.000 leti.”

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store