Januar 2022

Leto v slikah:
SLOVENIJA

“Z Rogom je Slovenija izgubila še en prostor samoniklega organiziranja in ustvarjanja.
Evikcija se je zgodila znotraj širših družbenih procesov – hitre rasti cen nepremičnin, elitizacije mesta, porasta represivnih metod.”

— Miha Blažič N‘toko, kolumnist in glasbenik
1. oktober, Planica
V Planici je začela delovati t. i. človeška centrifuga. Z njo bo Evropska vesoljska agen­cija pod vodstvom dr. Igorja Mekjavića z Instituta Jožef Stefan preverila, ali bi bilo pa­metno s tako napravo opremljati vesoljska plo­vila in bivališča na Luni ter Marsu. V vesolju, kjer ni zemeljske težnosti, prisotna pa je tudi hipo­ksija, astronavti izgub­ljajo mišice, zmanjšuje se jim kostna gostota, po­čutje je slabše. Preizkusi v centrifugi, ki ima vgra­jeno vibracijsko ploščo, bodo pokazali, ali bi z njo lahko omilili te težave, kažejo pa se možnosti še za druge raziskave.

Fotografija: Arne Hodalič in Katja Bidovec
28. april, Pokljuka
VARSTVO NARAVE: IZPUST RISOV
Aprila so na Pokljuki in Jelovici izpustili pet risov, pripeljanih iz Romunije in Slovaške. Z dodatnim naseljevanjem naj bi ustavili izumiranje slovensko-hrvaške populacije risov, ki je grozilo zaradi parjenja v sorodstvu. Na Gorenjskem so rise izpustili predvsem z upanjem, da se bodo širili tudi proti zahodu in se sčasoma povezali s populacijo risov v švicarskih Alpah.

Fotografija: Dr. Davorin Tome

”Ris je pri nas izginil že na začetku 20. stoletja. Leta 1973 so ga ponovno naselili lovci. Pri tokratni naselitvi zelo pazimo, da živali ne bi bile v sorodstvu.”

— Rok Černe, vodja projekta Life Lynx, Zavod za gozdove Slovenije
25. julij, Cerkniško jezero
VARSTVO NARAVE: OBNOVA STRUGE STRŽENA
V preteklosti so vijugajoče struge potokov na dnu Cerkniškega jezera izravnali v kanale, a je zemlja kljub temu ostala premokra za gojenje kulturnih rastlin. Danes tam vzpostavljajo prvotne tokove, kar bo omogočalo daljše zadrževanje vode, s tem pa se bo povečala možnost preživetja na vodo vezanih organizmov. Iz kanala Stržena so ob preusmeritvi toka prečrpali vodo in preselili ribe, rake ter dvoživke.
Fotografija: Luka Dakskobler

”Uničevanje naravnih habitatov moramo čim prej ustaviti. Renaturacija je zelo dolg proces, saj je v naravnem okolju toliko povezav, da se te zlepa ne obnovijo, ko so enkrat pretrgane.”

— dr. Anamarija Žagar, biologinja, Nacionalni inštitut za biologijo

PRESEŽKI SLOVENSKIH ŠPORTNIKOV

28. julij, Tokio
OLIMPIJSKE IGRE Tokio 2020
Primož Roglič je moral na dirki po Franciji zaradi posledic padca odstopiti, 44-kilo metrski kronometer na olimpijskih igrah pa je odpeljal kot v zamaknjenosti – pred drugo uvrščenim je imel več kot minuto prednosti

Fotografija: Anže Malovrh, STA
6. avgust, Tokio
OLIMPIJSKE IGRE Tokio 2020
Janja Garnbret, ki velja za najboljšo športno plezalko vseh časov, je na olimpijskih igrah osvojila zlato medaljo. Plezanje je bilo prvič uvrščeno na olimpijske igre – meda­lje so podelili najboljšim v kombinaciji hitrost­nega, balvanskega in težavnostnega plezanja.

Fotografija: Anže Malovrh, STA

26. julij, Tokio
OLIMPIJSKE IGRE Tokio 2020
Benjamin Savšek je dolg niz uspehov kronal z olimpijsko zmago v kanuju na divjih vodah. “Vedel sem, da sem tega sposoben, vendar si o medalji nisem upal razmišljati,” je po nastopu opisal svojo brezhibno vožnjo

Fotografija: Anže Malovrh, STA
22. julij, Bahami
Alenka Artnik je zadnja leta neprekosljiva. Julija je na Bahamih svoj svetovni rekord v potopu s konstantno obremenitvijo izboljšala na 122 metrov, oktobra pa je v Turčiji s 106 metri izboljšala še svetovni rekord v potopu z dvojno plavutjo.

Fotografija: Daan Verhoeven