Posnetek za ljubitelje gora in pohodništva: brezplačen webinar National Geographica Slovenija | Viktor Grošelj

Ustvarjalci revije National Geographic Slovenija smo vas povabili na pravo malo razvajanje duše in uma! Skozi predavanje vrhunskega alpinista in pohodnika Viktorja Grošlja smo obiskali Himalajo ter prisluhnili njegovi izpovedi, kako se je sam soočil s to mogočno stvaritvijo narave in zakaj je bila to zanj izjemno pomembna in močna izkušnja.

Posnetek vam podarjamo, naj vam bo v navdih in spodbudo, da boste v življenju tudi sami ustvarjali in doživljali lastne odlične zgodbe. Vabljeni, da si ga ogledate!

60-minutno BREZPLAČNO spletno predavanje revije National Geographic Slovenija Moja soočanja s Himalajo je potekalo v četrtek, 22. oktobra, od 20. do 21. ure, ki ga je vodil Viktor (Viki) Grošelj.

Viktor (Viki) Grošelj

»Leta 1975 sem bil najmlajši član šeste jugoslovanske himalajske odprave, ki je imela za cilj še nepreplezano južno steno 8481 metrov visokega Makaluja, pete najvišje gore sveta. Sedem nas je takrat doseglo vrh, kar je bila zasluga celotnega 21-članskega moštva. Makalu je bil moja vstopnica v povsem nov svet. Prava učna ura spoznavanja veličine narave in dejstva, da zmorem veliko več, kot sem si predstavljal. Do danes sem več kot šestdesetkrat obiskal najvišje gorstvo sveta, a Himalaja me še vedno uči vztrajnosti, predanosti in zavezanosti cilju. Tovarištva, strpnosti in sočutja. Iskanja meja lastnih sposobnosti. Spodbuja me, da želim postati boljši. Ne le kot alpinist, ampak predvsem kot človek.« Viktor (Viki) Grošelj

NA POSNETEK

Viktor (Viki) Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec in … navdih za mnoge!

Kot alpinist je poleg številnih vzponov v domačih in tujih gorah sodeloval na več kot tridesetih odpravah v zunajevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov, na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Je prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh celin.

Za seboj ima uspešno zaključen projekt Na smučeh od 0 do 8000 metrov. Je dobitnik priznanja Planinske zveze Slovenije za najuspešnejšega alpinističnega smučarja za leto 2001. Prejel ga je za smučarski spust z 8201 meter visokega Čo Ojuja.

Dvakrat je bil član ekipe, ki je prejela Bloudkovo nagrado (1975 in 1979). Bil je tudi član ekipe, ki je bila za vzpon na Everest leta 1979 odlikovana z redom zaslug za ljudstvo z zlato zvezdo in bila izbrana za najboljšo športno ekipo Jugoslavije. Je tudi dobitnik Bloudkove plakete za leto 1984.

Leta 2002 je bil odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije za izjemne alpinistične dosežke, pomembne za promocijo Slovenije v svetu, in posebej za delo z mladimi ter prispevek h gorskemu reševanju.  

Viki Grošelj je vrhunski alpinist in himalajec, športni pedagog, gorski vodnik in gorski reševalec. Podarjamo vam posnetek brezplačnega spletnega predavanja, kjer je z nami delil svoje doživetje veličastne Himalaje.