November 2006

Od plavuti do peruti

Kako je evolucija oblikovala svoje mojstrovine?

Oči, krila, dovršena telesa – narava je polna osupljivo zapletenih struktur. Znanstveniki zdaj ugotavljajo, kako so nastale. Telesa neznatnih morskih bitij, žuželk ali človeka oblikujejo isti geni in ob tem razkrivajo pot, ki jo je evolucija prehodila od preprostih začetkov do zapletenih oblik.

V slovenščini se je evolucija enačila in se delno še vedno enači z razvojem; to glede na prvotni pomen latinske besede evolutio sploh ni napačno. Vendar sodobna biologija jasno ločuje med zgodovinskim spreminjanjem živega sveta (evolucijo) in razvojem odraslega osebka (ontogenezo), ki se ponavadi začne z oplojeno jajčno celico.

Prvi pojav je neusmerjen in – za večino znanstvenikov – nenameren, zato ne gre za razvoj v smislu rasti ali nastajanja popolnejših in bolj dovršenih oblik. Pri drugem pojavu pa gre zares za usmerjen razvoj iz preproste, enocelične oblike življenja v kompleksen in kar najbolj dovršen odrasel organizem. V novejšem času sta biološki disciplini, ki preučujeta oba pojava – evolucijska biologija in razvojna biologija – našli zanimiva stičišča.

O njih poroča ta zgodba.